Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС перебоїв із газом немає, нова дата переговорів з Росією не призначена – представник Єврокомісії


Механізми раннього попередження про перебої із постачанням природного газу наразі в ЄС не задіяні. Станом на 13:30 16 червня постачання газу здійснюється в звичайному режимі. Про це заявила речниця єврокомісара з питань енергетики Сабіна Бергер. Вона також відмовилася підтверджувати чи спростовувати інформацію про те, що Росія зупинила поставки газу до України, пославшись на відсутність у Брюсселя наразі офіційних даних щодо цього.

Сабіна Бергер також повідомила, що під час останнього раунду перемовин між Україною, Росією та ЄС у Києві українська сторона висловила готовність пристати на пакетну пропозицію єврокомісара Ґюнтер Еттінґера щодо врегулювання газової кризи.

Ця пропозиція включала оплату Україною частини боргу в обсязі один мільярд доларів. Ціна на російське блакитне паливо мала б становити 385 доларів за тисячу кубометрів у зимовий період та 300 чи дещо вище в зимовий.

Сабіна Бергер відзначила, що наразі дати наступних перемовин не визначені, проте «Газпром» продемонстрував бажання сідати за стіл переговорів і домовлятися.
На запитання Радіо Свобода про те, чи вимагає сьогодні ЄС від Росії гарантій забезпечення поставок до своїх країн, незалежно від розвитку відносин України та Росії, речниця єврокомісара зауважила, що Євросоюз, незалежно від таких гарантій, залежить від того, чи надходить газ до України. У зимовий період країни ЄС користуються із запасів газу, закаченого в українські газосховища влітку. Тому для енергетичної безпеки Євросоюзу важливо, щоб до кінця літнього періоду ці газосховища були заповнені.

16 червня на засіданні уряду міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Росія зменшила до нуля постачання газу в Україну. За його словами, залишився тільки обсяг транзиту газу, який йде в європейські країни.

Продан зазначив, що НАК «Нафтогаз України» забезпечує надійне газопостачання як споживачів України, так і транзит до Європи.
XS
SM
MD
LG