Доступність посилання

ТОП новини

Російськими танками намагалися показати, хто є на Донбасі господарем – Кузьмук


Олександр Кузьмук, член парламентського комітету з питань національної безпеки
Олександр Кузьмук, член парламентського комітету з питань національної безпеки
Проходження колони бойовиків із трьома російськими танками Т-64 через кілька міст Донеччини мало диверсійно-пропагандистську мету. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив колишній міністр оборони України, член парламентського комітету з питань національної безпеки Олександр Кузьмук.

«Мені важко уявити, як можуть навіть на відкритому державному кордоні України пройти 150 кілометрів три танки і ніхто не їх не зупиняє? Це при тому, що щодня рапортують, що виставлені блокпости (українських силовиків – ред.) Де ці блокпости?», – сказав Кузьмук.

«Ці танки розбили тільки на другий день. Загалом і даний випадок із танками, і проходження через наші кордони кількох установок залпового вогню «Град» (які належать 18-й мотострілецькій бригаді Збройних Сил Росії), і підсилення бойовиків важкою зброєю є з одного боку продовженням диверсійної війни проти України, а з іншого – демонстрацією з провокаційної точки зору, хто є на Донбасі господарем?» – констатував Олександр Кузьмук.

В Інтернеті 12 червня розповсюдили відео, як через міста Торез і Макіївка на Донеччині проїхали три танки Т-64 у супроводі КАМАЗів із бойовиками. На вантажівці, яка перебувала попереджу колони, майорів російський прапор. Танки зафіксували перед цим і в місті Сніжному Донецької області.

Бойовики «Донецької народної республіки» підтвердили отримання трьох танків. Кілька російських БТРів і танків перетнули кордон із Україною через захоплені бойовиками прикордонні пункти пропуску. Про це заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Як зазначав радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, згадані танки раніше належали Збройним силам України, які базувалися в Криму. «Їх перекинули з Криму по морю до Російської Федерації, звідки вони перейшли кордон з Україною», – зауважив радник міністра.

«Танки фактично вже в несправному стані. Ті люди, які ними керували, за нашими даними, є громадянами Росії. Танки далі не рухаються, бо низка з них зламалися», – розповів Антон Геращенко.

НАТО має супутникові зображення, які підтверджують входження за останні дні на територію України військової техніки із арсеналу Росії. Про це йдеться на сайті Північноатлантичного альянсу.

За даними НАТО, отримані з супутника фотографії, ймовірно, засвідчують, що танки, про належність яких до Росії заявляла Україна, швидше відповідають застосованим Російською Федерацією під час дестабілізації в Криму.
XS
SM
MD
LG