Доступність посилання

ТОП новини

Янукович шукає притулку в Білорусі?


Віктор Янукович і Олександр Лукашенко, 2010 рік
Віктор Янукович і Олександр Лукашенко, 2010 рік
Сім’я екс-президента України Віктора Януковича шукає притулок у Білорусі. Про це на своїй сторінці у Facebook написав головний редактор «Громадського телебачення» і відомий український журналіст Мустафа Найєм. У понеділок видання LB.ua оприлюднило аудіозапис телефонної розмови, де про це говорять нібито Янукович-молодший і президент Білорусі Олександр Лукашенко. Син Януковича вже заявив, що такої розмови у нього не було. Дзвінок схожий на розіграш російського пранкера, в якому, не виключено, таки міг бути задіяний білоруський лідер.

Білоруська редакція Радіо Свобода запитала у Мустафи Найєма про те, звідки він володіє інформацією, що екс-президент України Віктор Янукович нібито розглядає можливість переїзду до Білорусі:

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм
– Мені ці відомості передали на конфіденційних умовах, тому я б не хотів називати особу, яка повідомила про це. Проте можу сказати, що під час телефонної розмови була зроблена пропозиція з боку президента Лукашенка, що якщо Віктор Янукович захоче, то він може приїхати в Білорусь. Відомо, що Віктор Янукович має коріння у цій країні, тому це може бути немовби такою формальною підставою. До того ж, була публічна заява Олександра Лукашенка під час інавгурації в Києві, коли той сказав журналістам, що він не проти того, щоб Янукович приїхав до Білорусі. Також він висловився, що вважає правильним, якщо колишній президент перебуватиме у своїй країні, тобто в Україні.

– Між Лукашенком і Януковичем є висока ступінь довіри? Чи буде президент Білорусі допомагати Януковичу ховатися?

– Син Януковича, Віктор, під час бесіди з Лукашенком зазначив, що якщо його батько з’явиться в Києві, то тут може трапитися що завгодно, і з ним зможуть розібратися без суду і слідства. На що Лукашенко відповів, що не вважає Януковича винуватим у чомусь і думає, що той має право жити в Україні, але якщо той хоче поїхати в Білорусь, то немає проблем. Таким чином, підтримка на якомусь рівні з боку білоруського президента є.

– А чому Віктор Янукович не хоче залишатися в Росії, де він перебуває зараз?
Сім’я Януковича і він сам бояться переговорів, які почалися між Російською Федерацією і Україною. Його можуть передати в Україну в рамках якоїсь угоди

– Справа в тому, що сім’я Януковича і він сам бояться переговорів, які почалися між Російською Федерацією і Україною. Хоча, якщо подивитися на те, що відбувається на Сході України, складно повірити, що це якісь дуже щирі переговори. Але можливо, що Янукович боїться, що під час цього діалогу він може стати предметом компромісу і його можуть передати в Україну в рамках якоїсь угоди. Цей страх може підігріватися тим, що Росія визнала Петра Порошенка законним президентом України. А це означає, що статус Януковича починає викликати багато запитань. Тому, мабуть, він і хоче зараз знайти додаткові варіанти, де можна відчувати себе безпечно.

– У Білорусі вже живе колишній президент Киргизстану Курманбек Бакієв. Стосовно іміджу, чи вигідно Лукашенкові перетворювати Білорусь на звалище колишніх диктаторів?

– Я вважаю, що Лукашенко недурна людина. І він розуміє, що це може стати конфліктом під час якихось переговорів чи з Україною, чи з Європейським союзом. Але Янукович – це не та людина, надання або ненадання притулку якій, зробить Білорусь демократичною чи недемократичною державою. Янукович не може сказати, що він ховається, тому що боїться, що з ним щось зроблять несправедливо. Адже він насправді зробив дуже багато того, що викликає бажання судити його. Я вважаю, що для Олександра Лукашенка це був би хороший додаток до колекції. Тим більше, те, що відбулося в Києві, і те, що відбувалося у Мінську в 2010 році, мало однаковий стиль і характер.

Пранкер пообіцяв «золотий батон» за притулок Януковичу

У розпорядженні українського видання LB.ua виявився аудіозапис, на якому людина, голос якої схожий на голос народного депутата Віктора Януковича-молодшого, говорить з чоловіком, голос якого схожий на голос президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Вибачте, але ця функція в даний час не доступна

Син Януковича заявив у Фейсбуці, що не вповноважений вести такі розмови з лідерами інших держав.

Як помітили користувачі соціальних мереж, виглядає, що це був жарт відомого пранкера, любителя телефонних розіграшів, відомого під псевдонімом Vovan222. Хоча розмовляв він, не виключено, справді з президентом Білорусі.

Під час телефонної розмови людина з голосом, схожим на голос Януковича-молодшого каже: «Зараз у батька ситуація не дуже хороша, самі розумієте. І чи можна вирішити питання – це запасний план – переїхати до вас на якийсь час, якщо така ситуація буде необхідна».

«Ви, напевно, мій публічний виступ пропустили в цьому плані, коли мене в Києві почали журналісти допитувати щодо Януковича: чи дасте ви політичний притулок і так далі. Він, знаєте, мене не просив про це, по-перше. По-друге, він ніякий не втікач і нікуди тікати не збирається. І по-третє, кажу, не забувайте, що його коріння в Білорусі і там є його село. Тому, якщо він вирішить повернутися в своє село, я не смію перечити», – відповів на це чоловік з голосом, схожим на голос Олександра Лукашенка.

На це співбесідник зауважив: оточення екс-президента остерігається, що той може стати розмінною монетою в політичній грі і при певній ситуації його можуть видати Україні.

«Я просто боюся, що вони там можуть розправитися з ним без суду і слідства», – додав він.

«Це суперечить моїм принципам. Ніякої розправи над Януковичем бути не може. Вони ще спасибі йому скажуть, що він їм голови не відкрутив усім. Що б не робив Янукович, це не він наказував відкривати стрілянину. Якби він відкрив стрілянину, то після десяти пострілів там би нікого не залишилося. Тому це вже брехня», – заявив на це можливий Лукашенко.
Пранкер Vovan222 під час мітингів у Києві недалеко від будівлі адміністрації президента України (фото групи вконтакті vk.com/theprankvideo)
Пранкер Vovan222 під час мітингів у Києві недалеко від будівлі адміністрації президента України (фото групи вконтакті vk.com/theprankvideo)

«Давайте зробимо так: Ви Віктору Федоровичу скажіть, щоб він менше дивився телевізор і читав газети. По-друге, якщо він хоче приїхати в Білорусь – у будь-який час. Тільки ви мені за добу скажіть. Приїжджає з сім’єю, приїжджає один – як вирішить», – додав чоловік з голосом, схожим на голос президента Білорусі.

Співбесідник пообіцяв також подарувати Лукашенкові «золотий батон» на знак дружби. Він зазначив, що, хоча резиденцію Януковича під Києвом і розграбували, у них «залишилися ще деякі речі».

Можливий Лукашенко на це відповів, що мав розмову з колишнім виконувачем обов’язків президента Олександром Турчиновим з цього приводу. «Вони хотіли там різати, а я йому сказав: ти, Саша, май на увазі, що я бачив цей дім, цю територію. Такого в Києві ніде немає. Якщо ви це все зруйнуєте, гріш вам ціна. Нікому не продавайте, нічого не руйнуйте. Я йому сказав: не дуже добре, коли по чужому будинку ходять люди», – відповів можливий президент Білорусі.

Він також пообіцяв найближчим часом зустрітися з новим президентом Петром Порошенком і обговорити це питання.

Наприкінці розмови співрозмовник можливого Лукашенка додав, що є ще варіант переїзду Януковича до «Новоросії». «Вони думають об’єднати Луганську і Донецьку області в «Новоросію», і, можливо, батька запросять як одного з керівників», – сказав він.

Прес-служба президента Білорусі відмовилася коментувати появу цього аудіозапису, пославшись на зайнятість відповідальних осіб і їх відсутність на місці.

МЗС України також це наразі не коментувало.

Звідки запис ­– пранкер зберігає інтригу

Любитель розіграшів Vovan222 на своїй сторінці у ВКонтакте хоча і не визнав, що він є відповідальним за цю розмову, пообіцяв поділитися подробицями у вівторок вранці.

У розмові з Радіо Свобода Vovan222 сказав те саме:

– Завтра будуть усі подробиці вранці. Але ви ж напевно голос порівняли?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
– Так, ми всю вашу творчість послухали. Голос, звичайно, схожий.

– Все складно послухати, там забагато. Але щось подібне є, напевно. Якби не я, то я б відразу заперечував, напевно. Але завтра зателефонуйте, будуть дуже цікаві подробиці цієї історії. І найголовніше – звідки з’явився цей запис.

– Дзвонили Вам із прес-служби білоруського президента? Або з адміністрації його? Або із служби охорони?

– Ні. Журналістів дуже багато телефонує, але звідти не дзвонили, сказав Vovan222.

Vovan222 – любитель телефонних розіграшів, відомий у Росії і Україні. Йому 27 років, живе в Москві. Працює юристом і журналістом. Від 2007 року він зумів розіграти десятки зірок шоу-бізнесу, спорту та політики. Широку популярність він здобув після розіграшу голови ЦВК Росії Володимира Чурова. У списку людей, яких він розіграв, Михайло Горбачов, Леонід Кравчук, Микола Азаров, Олег Ляшко, Олег Блохін, Віталій Кличко.

Матеріал підготувала Анна Шаманська на основі повідомлень Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG