Доступність посилання

ТОП новини

За яку свободу стоїть Радіо Свобода?


Сприяння розвиткові демократичних цінностей та інституцій через поширення достовірної інформації та ідей – місія Радіо Свобода, якою під час своєї роботи нині керуються всі редакції радіостанції. А якою була ця місія понад півстоліття тому? Як її бачили співробітники української редакції? У 1962 році, у збірнику матеріалів, які прозвучали в ефірі української програми, редакція пояснила, «за яку свободу стоїть Радіо Свобода».

Про свободу говорить багато людей, а найбільше – комуністична пропаганда в Україні. Тому ми хочемо виразніше окреслити, яку свободу обстоює Радіо Свобода.

Радіо Свобода стоїть за право кожної людини на свободу думки і слова, за право на свободу сумління і релігії, за свободу віри: вірити в Бога або не вірити. Воно обороняє право на свободу зборів, свободу інформації, преси та взагалі свободу друкованого слова, право на свободу наукового досвіду і мистецької творчости.

Радіо Свобода стоїть за право кожного громадянина вільно гуртуватися в об’єднання й організації, щоб спільно обороняти свої погляди та інтереси.

Радіо Свобода стоїть за право селян самим вирішувати форму землеволодіння, за право селянина бути незалежним господарем на своїй землі; за право робітника на свободу праці і свободу вільно об’єднуватись у професійних спілках; за право на страйк, за свободу від експлуатації його сил і праці, за право спільно з іншими обороняти свої інтереси.

Радіо Свобода стоїть за право робітника на співкерівництво підприємством, на якому він працює; за право робітничого класу боротися за такий економічний лад на нашій батьківщині, який найкраще гарантуватиме робітництву свободу від соціального поневолення і господарського визиску. Хоче робітництво України запровадити на своїй батьківщині справжній соціялізм, тобто соціялізм без диктатури будь-якої партії – це його право за такий соціялізм боротися.

Радіо Свобода стоїть за право інтелігента вільно обирати свій фах, вільно творити і працювати без державного чи партійного контролю; за свободу людської думки від будь-якого тиску політичного чи ідеологічного; за свободу кожної форми культурної діяльности і мистецької творчости.

Радіо Свобода стоїть за свободу людини від страху і терору; за право людини обороняти свою гідність; за недоторканність її особи, за право жити де, вона бажає, і працювати, де їй корисніше. Стоїть за право кожного мати свою власність і вільно нею розпоряджатися; за право самому турбуватися добром і вихованням своїх дітей – без втручання держави і без тиску з боку політичних партій.

Радіо Свобода стоїть за співпрацю класів і народів; воно стоїть за вільний обмін культурних багатств і наукових знань; за мирне співіснування релігій, суспільних доктрин і світоглядів та політичних партій.

Радіо Свобода обороняє право громадянина вільно вирішувати, якого уряду він бажає; стоїть за право вільно свій уряд контролювати і відкликати; обороняє право на критику й організовану опозицію.

Радіо Свобода стоїть за справжній демократичний лад на нашій батьківщині, за соціяльну справедливість і широке самоврядування міст, сіл і громадських установ; за рівні права всіх мешканців України, без уваги на їхню віру, расу, клас і національність. Стоїть за право кожної людини мати свободу і змогу вільно плекати свою культуру й рідну мову та зберігати свою національність.

Радіо Свобода стоїть за рівні права всіх народів – без поневолювачів і поневолених, без поділу на «старших» і «молодших»; за співпрацю народів вільних – у вільних міжнародних організаціях.

Радіо Свобода обороняє право українського народу самому вирішувати свою долю, без втручання сторонніх сил; самому вільно організувати своє національне життя; обороняє право нашого народу самому вибирати форму правління і державного ладу, в якому він хоче жити: самому шукати шляхів і способів якнайкраще гарантувати його власне майбутнє. Це його право – мати змогу вільно вирішувати такі питання: чи хоче він комунізму чи ні; чи хоче бути в Радянському Союзі чи вийти з нього; чи хоче жити в одній політичній спільноті разом з іншими народами, а чи мати власну незалежну державу на своїй батьківщині.

Радіо Свобода обороняє право українського народу плекати національну індивідуальність, збагачувати свою національну культуру й розбудовувати її у контакті з культурними надбаннями інших народів; обороняє право нашого народу самому розпоряджатися матеріяльними багатствами України на добро власної країни і її мешканців.

Радіо Свобода стоїть за приязні стосунки України з її сусідами; за справедливий мир у світі; за належне місце українському народові в сім’ї вільних народів світу.

(Стилістику викладу збережено)

(Перейти в розділ «60 років Радіо Свобода»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG