Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенка могла слухати Служба безпеки України – Vovan222


Олександр Лукашенко, архівне фото
Олександр Лукашенко, архівне фото

Олександра Динько

Пранкер Vovan222 розповів Радіо Свобода, що він дійсно говорив з білоруським президентом Олександром Лукашенком, представившись сином Віктора Януковича. Йому знадобилось приблизно п’ять людей, щоб додзвонитися до голови держави. Vovan222 навіть не використав сім-карту «без історії», що, за його словами, ні у кого з близького середовища президента не викликало додаткових питань. Але запис розмови, який можна знайти в інтернеті, Vovan222 не робив.

– Запис, який вчора з’явився, не мій, як це не дивно. Його зробив хтось сторонній. Я планував ще раз поговорити з Лукашенком, можливо, через пару днів. Запис було зроблено в суботу вранці. А вже в ніч із неділі на понеділок у «Фейсбуці» на сторінці українського журналіста Мустафи Найєма з’явився дуже детальний пост щодо цієї розмови. Журналіст подав це як інформацію з достовірного джерела.

А наступного ранку цей запис з’явився в одному з українських ЗМІ. І цей запис починається з того моменту, коли ад’ютант (президента Білорусі) дзвонить мені. Це найцікавіший момент. Виходить, що хтось сторонній записував.
Можливо, слухали спецслужби СБУ чи західні спецслужби. І злили розмову київській владі. А ті, в свою чергу, вирішили опублікувати через Найєма

У мене одна версія, хто б це міг бути. Можливо, Олександра Григоровича слухали спецслужби СБУ чи західні спецслужби. І злили цю розмову київській владі. А ті, в свою чергу, вирішили опублікувати через Мустафу Найєма. Тому що це дивовижна історія. Сьогодні я виклав в «ВКонтакте» свій запис.

– Ми думали, що слухають Вас, а виявляється, слухають не Вас.

– Так. Думаю, що люди, які це слухали, не зрозуміли, що дзвонив не син. Вони думали, що це дзвонив реальний Віктор Янукович. І тому вирішили це злити через журналіста. Я сам здивувався, коли цей запис з’явився в інтернеті.

– І що, ось так будь-який «Вова» може зателефонувати президенту Лукашенкові?

– Ні, звичайно, не будь-який. Я вже «набив руку» на таких дзвінках. Чинний президент у мене поки перший. Але до того були міністри і Росії, і України та інші високопосадовці. Я знаю деякі секрети, які дозволяють не завжди, але якщо можливість є, додзвонитися до верхівки.

– Вам хтось допомагає?
Мені іноді дають телефони хороші люди, журналісти чи просто допомагають

– Хороші люди в адміністрації Лукашенка? (Сміється). Та ні, що ви! Я думаю, що якби я таке сказав, то їх би відразу звільнили. Ні, ніхто. Звичайно, мені іноді дають телефони хороші люди, журналісти чи просто допомагають. Але з ближнього оточення навряд чи хтось буде ризикувати своєю кар’єрою заради таких речей.

– А Лукашенко справжній?

– Звичайно, дуже справжній. Я так зрозумів, що його прес-служба не коментує цю історію. Але якби був не він, то вони б відразу спростували будь-які інсинуації. Це найрозумніший вихід – промовчати.

– Як відбувалася ця розмова?
Він розумів, що мене можуть слухати, або його можуть слухати. Тому, в принципі, він нічого серйозного не сказав. Просто підтвердив, що готовий допомогти

– Ви всі чули, там немає жодних «закадрових» історій. Цей запис оприлюднений повністю. Я, буває, прибираю технічні дефекти. А тут була викладена версія «прослушки» – чистий запис. Думаю, він розумів, що мене можуть слухати, або його можуть слухати. Тому, в принципі, він нічого серйозного не сказав. Просто підтвердив, що готовий допомогти, треба зустрічатися, а деталі будуть при зустрічі.

– А коли у Вас виникла думка подзвонити саме Лукашенкові?

– Десь місяць тому. Мені було ліньки цим займатися, але я все ж знайшов час. Якраз був момент. Вибрав Віктора Януковича (молодшого), адже самим Януковичем я не можу бути – за віком не годжуся. Не думаю, що він колись розмовляв з сином Януковича. Це була найкраща кандидатура в цьому сенсі.
Пранкер Vovan222 під час мітингів у Києві недалеко від будівлі адміністрації президента України (фото групи вконтакті vk.com/theprankvideo)
Пранкер Vovan222 під час мітингів у Києві недалеко від будівлі адміністрації президента України (фото групи вконтакті vk.com/theprankvideo)

– Яких наслідків ви очікуєте від цієї розмови?

– Я сподіваюся, що єдиний наслідок – Лукашенко займеться тими, хто його дійсно прослуховує. Мені це самому цікаво. А так – сумніваюся, що будуть якісь наслідки.

– Не боїтеся переслідування?

– Не думаю, що ця історія настільки серйозна, щоб мати наслідки.

– Це ж удар по іміджу президента, за системою його охорони, безпеки...

– Ну чому? Якби він матюкався, кричав, лаявся або державні секрети видавав, то був би удар, а так... Звичайно, охорона – так, але це вже особисте питання служби безпеки. Подивимося, що там буде. В принципі, це несподівано. І я сумніваюся, що вони припускали, що таке може бути.

– Через скількох людей Ви додзвонилися до президента?
Було кілька перемикань. Це зайняло кілька днів

– Людей п’ять. Було кілька перемикань. Це зайняло кілька днів.

– І на жодному етапі Вас не перевіряли?

– Ні. Я залишав свій телефон, і все.

– У Вас була чиста сім-карта? Без історії?

– Історія якась була, але я не думаю, що це важливо. Навіть якби вона була на когось зареєстрована, то, думаю, ніхто б не дивився на це.

– Білоруські спецслужби до Вас не зверталися?

– Ні, тільки преса.

– Зараз у Вас є можливість від свого імені до президента звернутися.

– Я б порадив подбати про свою безпеку. Одна справа – розіграш. І зовсім інша – коли реально хтось прослуховує. Це набагато страшніше. Мені здається, це питання потрібно вирішувати.

Vovan222 опублікував в інтернеті свій варіант запису, який є на три хвилини довшим, а його якість набагато гіршою за якість вже опублікованого.

16 червня редакції LB.ua опублікувала аудіозапис, на якому людина, голос якої схожий на голос народного депутата Віктора Януковича-молодшого, говорить з чоловіком, чий голос схожий на голос президента Білорусі Олександра Лукашенка.

У розмові Лукашенко підтверджує намір дати притулок екс-президенту України Віктору Януковичу в Білорусі. Прес-служба білоруського президента коментувати аудіозапис відмовляється.

Vovan222 – любитель телефонних розіграшів, відомий у Росії і Україні. Йому 27 років, живе в Москві. Працює юристом і журналістом. Від 2007 року він зумів розіграти десятки зірок шоу-бізнесу, спорту та політики. Широку популярність він здобув після розіграшу голови ЦВК Росії Володимира Чурова. У списку людей, яких він розіграв, Михайло Горбачов, Леонід Кравчук, Микола Азаров, Олег Ляшко, Олег Блохін, Віталій Кличко.
16.06.2014
Янукович шукає притулку в Білорусі?

Оприлюднено аудіозапис телефонної розмови нібито Янукович-молодший і президент Білорусі Олександр Лукашенко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG