Доступність посилання

ТОП новини

Перша сесія Черкаської міськради відбулася на вулиці. Була штурханина


Перша «вулична» сесія Черкаської міської ради: штурханина та образи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Перша «вулична» сесія Черкаської міської ради: штурханина та образи

Черкаси – Перша сесія новообраної Черкаської міської ради відбувалася на вулиці. Через ремонтні роботи керівництво обласної ради не надало приміщення для засідання. Натомість народні обранці сесію не скасували, а провели її на східцях облдержадміністрації. Не обійшлося без штурханини та образливих висловлювань.

Замість сесійної зали – Соборна площа. Замість трибуни – сходи перед облдержадміністрацією. Прямо посеред міста новообрані депутати Черкаської міської ради розпочали свою півторарічну каденцію.

Ще відучора планувалося, що перша сесія, де б оголосили депутатський склад та нового міського голову, відбудеться у великій сесійній залі обласного Будинку рад. Утім, як виявилося, у приміщенні ремонт. Тож поспіхом сьогодні зранку засідання організували на вулиці – перед будівлею Черкаської облдержадміністрації.

Голова Черкаської міської територіальної виборчої комісії Костянтин Іванов розпочав реєстрацію прямісінько на сходах, чим викликав обурення кількох народних обранців. Невдоволені депутати спершу говорили про недотримання регламенту та відсутність рішення Апеляційного суду щодо скасування результатів виборів депутатів міської ради за партійними списками. Згодом усе звелося до з’ясовування стосунків: «нові-старі» депутати привселюдно ображали один одного.

Колізії із Будинком рад

Тим часом голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко здивувалася, що сесію проводили просто неба. Вона пояснює: сесійну залу не надали, бо ремонт там затіяли ще від суботи. Натомість представникам територіальної виборчої комісії пропонували провести засідання у Будинку політпросвіти, на що ті відмовилися.

«Ну якщо зараз тут, на східцях, проводили ось цю, будемо казати, акцію, то можна було успішно, за сто метрів перейти в Будинок політпросвіти і все це організувати. Коли я їхала з Оршанця, думала, що, за великим рахунком, можна це було б відтермінувати хоча б на день – у нас горе в країні, у нас горе в області.l А тут ми просто бачимо цей піар. Тут небагато людей, можна було б це зробити міській раді», – каже Коваленко.

Водночас переобраний міський голова Черкас Сергій Одарич наголошує, що Будинок ради – не обласна комунальна власність, а власність усієї громади Черкащини. Тож обласна рада мала б безперешкодно надати приміщення для першої сесії.

«За законом, немає обласної комунальної власності. І та зала, і та будівля – це все є спільною власністю територіальної громади Черкаської області. Зокрема і громади Черкас, яка має в цій власності 26 відсотків, відповідно до кількості населення. Тому ми є власниками на 26 відсотків того приміщення, а не голова обласної ради», – наголосив Одарич.

Черкаська традиція оголошення результатів виборів

Законодавством не регламентовано, де саме має відбуватися перша сесія міської ради, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик. Хоча те, що відбулося на сходах облдержадміністрації, експерт називає «черкаською традицією».

«Звичайно, те, що відбулося, воно некрасиво і неправильно. Повинно було більш-менш порядно все це відбуватися. Проте варто зауважити, така традиція в Черкасах уже є. Коли міським головою обирався Анатолій Волошин, також оголошення результатів відбулося анархічно, в якійсь сесійній залі, не там, де треба, дуже швидко і теж була сутичка. Тому таке оголошення результатів – це не найкраща черкаська традиція», – зауважує Михлик.

Між тим експерт наголошує, що цьогорічні міські вибори не стали найбруднішими. Натомість майже на місяць затягся підрахунок та оголошення результатів волевиявлення містян. Адже вибори черкаського міського голови та міської ради відбулися разом із президентськими 25 травня.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG