Доступність посилання

ТОП новини

Москва підготувала схему розколу Української православної церкви (МП)?


Президент Росії Володимир Путін і Патріарх Кирил, Москва, 1 лютого 2013 року
Президент Росії Володимир Путін і Патріарх Кирил, Москва, 1 лютого 2013 року
Київ – Москва підготувала схему розколу Української православної церкви (Московського патріархату) та усунення її предстоятеля Митрополита Володимира. Про це йдеться у заяві Української православної церкви Київського патріархату. В Московському патріархаті звернення називають абсолютно неправдивим. Аналітики ж вважають його спробою «діяти на випередження».

Як заявили в УПЦ КП, з вірогідних джерел Київської патріархії стало відомо, що на 19 червня заплановане проведення засідання Священного Синоду УПЦ (МП). «Планується, що після оголошення про запрошення для патріарха Кирила відвідати святкові заходи, будуть запущені заяви, погрози і заклики не допустити приїзду Московського патріарха в Україну. Нібито через загрозу життя головні урочисті заходи будуть перенесені з Києва в Херсонес біля Севастополя, як місце особистого хрещення святого князя Володимира», – йдеться у заяві УПЦ КП.

Як зазначається в документі, кінцева мета цієї схеми – під слушним приводом зібрати єпископат УПЦ (МП) на території, яка контролюється російською владою і відповідними спецслужбами. І оголосити Митрополита Володимира (Сабодана) остаточно недієздатним, надати йому (як це було нещодавно зроблено в Білорусі) титул «почесного предстоятеля УПЦ» і під контролем Московського патріарха і російських спецслужб «обрати» нового предстоятеля – повністю лояльного Москві.

Розголошення інформації ускладнить реалізацію планів Москви

Як вважають в УПЦ КП, так Москва хоче не лише забезпечити собі контроль хоча б над частиною УПЦ (МП), але також «нейтралізувати вплив Київської Митрополії, яка зараз не схвалює виступи священиків Московського патріархату на стороні терористів на сході України».

Євстратій Зоря
Євстратій Зоря

Дотепер спроби Московської патріархії обмежити самоуправління УПЦ (МП), поставити її під контроль не були вдалими. І найбільше на перешкоді цьому стояв тяжкохворий митрополит Володимир. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря. За його словами, КП, турбуючись про майбутнє єднання церков і про те, «щоб Москва не перетворювала церкву в Україні в одне зі своїх знарядь агресії», вирішила поінформувати суспільство і УПЦ (МП), її єпископів священників та вірян.
Якщо ви з Московською патріархією, то тоді ви стаєте на бік агресора, тих сил, які хочуть зруйнувати Україну
Євстратій Зоря
Підкорятися Москві і перебувати під її адміністративною владою не на користь українській церкві
Євстратій Зоря

«Розголошення інформації для Москви ускладнює реалізацію таких планів. Єпископи ставляться перед вибором: ви з Україною чи ви з Московською патріархією? Якщо ви з Московською патріархією, то тоді ви стаєте на бік агресора, тих сил, які хочуть зруйнувати Україну і в тому числі УПЦ (МП), зробити її явним знаряддям агресії проти України. Ми сподіваємося, що в цій церкві буде більше тих, хто усвідомить, що підкорятися Москві і перебувати під її адміністративною владою не на користь українській церкві. Українська церква має бути автокефальна, помісна, з власним управлінням. А з Московською церквою й іншими православними церквами перебувати лише в молитовному і духовному єднанні у питаннях віри і благочестя, але не в питаннях адміністрації і керівництва», – зазначає Євстратій Зоря.

Заява УПЦ КП сама може призвести до розвалу УПЦ (МП) – експерт

Така заява про можливість розколу УПЦ (МП) вводить в оману суспільство, абсолютно неправдиво представляє факти і прогнозує ситуацію. Більше – саме вона може призвести до розвалу УПЦ (МП) і прямого патріаршого правління з Москви. Так у коментарі Радіо Свобода висловився православний богослов від УПЦ (МП) Юрій Черноморець. За його словами, УПЦ (МП) має право оцінити здоров’я Блаженнішого Володимира, чи вибрати наступного предстоятеля. В цьому нема жодної змови чи перевороту.
УПЦ не збирається нікому здаватися – тим більше Москві, тим більше патріарху Філарету
Юрій Черноморець

«Такого роду заяви з боку Київського патріархату сприяють виключно тому що в УПЦ можуть прийти до влади проросійські сили. Тому що це фактично ніж в спину всій Українській православній церкві. А хто скористається цим? Поле бою цього буде належати мародерам із Москви. Ми, УПЦ (МП), ніколи не вели себе так стосовно Київського патріархату. УПЦ не збирається нікому здаватися – тим більше Москві, тим більше патріарху Філарету. Це самодостатня церква. Чому вона не може витримати тиск патріарха Кирила чи Філарета? Вона може, нічого тут складного нема».

Кирило не погодиться на єдину українську церкву – експерт
Андрій Юраш
Андрій Юраш

Насправді патріарх Кирило в жодному випадку не може погодитися із тим розвитком ситуації в УПЦ, якого прагне абсолютна більшість українського загалу – об’єднання української церкви, каже релігієзнавець Андрій Юраш.

«Ця заява є дією на випередження. Адже відбувається дуже потужна організаційна робота, яка має на меті унеможливити такий сценарій, коли більшість віруючих відійде від Московського патріархату. Якщо цим зверненням теоретично, а може й практично, зупинити плани Москви неможливо, бо є певна частина духовенства, яка однозначно зорієнтована на ті схеми, які будуть пропонуватися з Москви, то принаймні для тверезомислячих будуть підстави думати і готуватися. Тоді ніхто не зможе сказати, що їх зненацька на якомусь випадковому нібито зібранні застали», – зауважує Юраш.

У лютому Священний Синод Української православної церкви (Московського патріархату) обрав місцеблюстителем Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія. Як вважає Андрій Юраш, з перспективи вже кількох місяців його фактичного очолення церкви, саме він є досить зручною для Москви фігурою, що гальмує будь-які реальні церковні кроки до порозуміння; є консервативною людиною, яка не може звільнитися від радянського ідеологічного минулого.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG