Доступність посилання

ТОП новини

Дещиця змусив російські ЗМІ пояснювати, ким є Путін (преса)


Якщо до виступу керівника українського МЗС Андрія Дещиці, який спричинив хвилю обурення в російських ЗМІ, невибагливу пісеньку про Путіна виспівували переважно українці, то тепер простенький мотив «Путін х**ло» підхопили й далеко за межами України. Особливо не позаздриш російській пресі, зауважує газета «Україна молода». Судячи з усього, оминути скандальну «витівку» українського дипломата російські ЗМІ не могли – замість не згадувати про неї взагалі, всі вони старанно поінформували народ Росії про те, ким є їхній президент. Та оскільки називати Путіна так, як його іменують в Україні, російські мас-медіа нізащо б не наважилися, їм довелося проявити чималу винахідливість, намагаючись пояснити читачам-слухачам-глядачам про що, власне, йдеться.

На сході України стає все спекотніше... У пошуках грошей зневірені бойовики захоплюють державні установи, ставлячи під загрозу соціальне забезпечення мирних жителів регіону. Як інформує газета «Факти», у більшості контрольованих терористами міст неможливо зняти готівку в банкоматах. У деяких населених пунктах уряд був змушений припинити видачу всіх соціальних виплат через почастішання випадків пограбування інкасаторських машин і неможливості гарантувати безпечну роботу держслужбовців. А після захоплення бойовиками у Донецьку управління Нацбанку України та Держказначейства під загрозою опинилися всі фінансові операції в області. Більше про ситуацію на Донбасі видання розповідає у статті «Сотні тисяч людей залишаться без грошей».

Київ припинив співпрацю з Москвою в оборонній галузі, інформує газета «Сегодня». Росіяни залишаться без українських двигунів і ракет, а українці – без запчастин. Експерти видання переконують: Україна від цього рішення особливо не постраждає, бо її втрати від розриву контрактів складуть близько 600 мільйонів американських доларів. А ось Росія щорічно втрачатиме понад 2 мільярди.

Україна воює, і рахунок смертям іде на сотні. Війна змінила багато чого, але її головний і найсумніший результат – перевернуте уявлення про людське життя. Обірваних життів занадто багато, щоб бачити за кожним чиюсь індивідуальність і співпереживати конкретній людині. А ще з'ясувалося, що чужі життя нерівноцінні. Це раніше будь-яка насильницька смерть вважалася трагедією. Зараз усе залежить від того, з чийого боку гинуть люди, зауважує газета «Сегодня». Складно знайти громадянина, якого б однаково пригнічували смерті проросійських активістів в Одесі і десантників під Луганськом. Загиблих шкодують не тому, що вони люди, а тому, що вони «наші». Загибель «не наших» особливих емоцій не спричиняє, або ж, навпаки, тішить. Все це природна психологічна адаптація до ненормальних умов, констатує видання. На жаль, на війні не буває по-іншому. Але коли-небудь війна закінчиться, і українцям доведеться повертатися в колишній нормальний світ – де кожне життя безцінне, а кожна смерть трагічна. Це болісне повернення стане найважчим випробуванням для українського суспільства, прогнозує газета.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG