Доступність посилання

ТОП новини

Запорізькі десантники замінять загиблих у Луганську


Бійці батальйону «Азов» вимагають від влади рішучих наказів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
Запоріжжя – Запорізькі десантники готові замінити загиблих біля Луганська побратимів. Поки така ініціатива не знаходить підтримки в Міністерстві оборони України. Але запорізькі вояки вже найближчим часом збираються вступити в зону антитерористичної операції навіть добровольцями.

Координатор Штабу Самооборони Запорізької області Олександр Лобас сприймає загибель десантників у літаку ІЛ-76 біля Луганська як особисту втрату. Боєць сам служив у 25-й повітряно-десантній бригаді. Зараз він займається формуванням батальйону, що виконуватиме завдання замість загиблих побратимів. Однак підтримки від Міністерства оборони України поки що немає. Олександр Лобас стверджує – перемовини з Києвом із цього приводу тривають понад місяць і вже варто було б ухвалити рішення.
Мені, як нікому було боляче. Тому що, по-перше, я закінчив службу саме у 25 окремій повітряно-десантній бригаді. Це крик душі – якщо ви нам не даєте, то ми будемо самі діяти
Олександр Лобас


«Мені, як нікому було боляче. Тому що, по-перше, я закінчив службу саме у 25 окремій повітряно-десантній бригаді. Звідти пішов на пенсію у 2008 році. Місяць вже ми працюємо з Міністерством оборони. Але враховуючи постійний відрив міністра, не було змоги детально це все обговорити. Хоча, серед особового складу генштабу і міністерства ми знаходимо повне розуміння, але воно не реалізоване на сьогодні. Це крик душі – якщо ви нам не даєте, то ми будемо самі діяти», – наголосив Олександр Лобас.

Щойно запорізькі самооборонівці розповіли про ініціативу такого добровільного формування, до десантників, котрі складають кістяк Самооборони в місті, вирішили приєднатися військові із сусідніх областей. У коментарі Радіо Свобода керівник Самооборони Запорізької області Сергій Тіунов зазначив – товариші з бойовим досвідом, більша частина котрих воювали в Афганістані, готові якнайшвидше приступити до виконання завдань у зоні антитерористичної операції.
До нас звернулося дуже багато хлопців, котрі раніше служили у десантних військах. Ми цю ініціативу підтримали і ми повинні сформувати такий батальйон із солдатів, котрі якнайкраще навчені веденню бойових дій
Сергій Тіунов

«До нас звернулося дуже багато хлопців, котрі раніше служили у десантних військах, із ініціативою створити батальйон із десантників запасу для того, щоб брати участь в антитерористичній операції. Ми цю ініціативу підтримали і ми повинні сформувати такий батальйон із солдатів, котрі якнайкраще навчені веденню бойових дій. Сформувати серед колишніх десантників, спецназівців, морських піхотинців, прикордонників і вийти на захист наших рубежів», – повідомив Сергій Тіунов.

«Зрозумійте, питання в тому, що ми не гарматне м'ясо»

Наразі батальйон продовжують формувати. До останнього вояки сподіваються, що їхню ініціативу Міноборони таки підтримає. Інакше, після навчань, які десантники влаштовують теж самотужки, формування саме відправиться на Луганщину і Донеччину. Олександр Лобас зазначає – військові з досвідом ведення операцій в гарячих точках зараз на Сході України потрібні, як ніколи.

«Зрозумійте, питання в тому, що ми – не гарматне м'ясо. Формат передбачає зараз протягом тижня комплектацію, розподіл по підрозділам виходячи з військових спеціальностей, навичок та вмінь… Протягом тижня-двох, але я не хочу загадувати. Можливо два тижні, може й півтора. До того моменту я сподіваюся, що Міністерство оборони вважатиме за необхідне включити підрозділ у свій склад, і вже потім виконуватимемо завдання. Будь-які!» – переконує Сергій Тіунов.

Замінити загиблих десантників уже дали згоду, крім Запорізької, також бійці із Дніпропетровської та Одеської областей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG