Доступність посилання

ТОП новини

«Південний потік»: політики більше, ніж економіки


Київ – Росія у боротьбі за вплив на Україну додала до військової компоненти ще й газову, припинивши постачати енергоносії на український ринок. Водночас, російська дипломатія активізувала зусилля у Центрально-Східній Європі, сподіваючись «оживити» проект побудови газового «Південного потоку». Росіяни вважають, що «Південний потік» забезпечить Центрально-Східну і Південну Європу, оминаючи територію України, яку називають «зоною нестабільності». При цьому у Кремлі не визнають, що підтримка сепаратизму на Сході України, як і анексія Криму, і є джерелом нестабільності. В Євросоюзі ж вважають, що «Південний потік» не відповідає положенням Європейської енергетичної хартії та інтересам ЄС, тож Брюссель наразі відмовився від участі у цьому проекті.

«Південний потік» – політичний проект Кремля, який намагається здійснити російський газовий монополіст «Газпром». Завдання проекту – не стільки диверсифікувати джерела постачання енергоносіїв до Європи, скільки намір «осушити» газотранспортну систему України, так вважають українські фахівці. Тобто, забрати в України статус транзитної газової держави.
Олекснандр Нарбут
Олекснандр Нарбут

Президент київського Центру енергетичних конфліктів Олександр Нарбут при цьому додає, що Кремль має намір розширювати ще і газопровід «Північний потік», який мав би забезпечити газом європейську Північ. А якщо ЄС змінить позицію і поновить участь у побудові «Південного потоку», то центр Європи опиниться у «газових лещатах» Росії. Тож росіяни зможуть через енергоносії контролювати чимало країн-членів ЄС. Серед іншого, існує ризик, що Кремль зможе збільшити фінансування екстремістських партій в Євросоюзі і сепаратистські рухи в Україні, наголосив Нарбут у розмові з Радіо Свобода».
Європа повинна завершити розслідування щодо «Газпрому» і його європейських партнерів
Олександр Нарбут

«Південний потік» не відповідає ні стратегічним інтересам Європи, ні правилам з третього енергопакету Європи, тобто – партнерським відносинам між ЄС та Україною. Крім того, Європа повинна завершити розслідування щодо «Газпрому» і його європейських партнерів. Якщо Євросоюз зосередиться на цих завданнях і буде до кінця послідовним, то «Південного потоку» не буде як такого», – зазначив експерт.

Нарбут вважає, що на сьогодні найважливішим постачальником енергоносіїв з Росії до Європи залишається газотранспортна система України. Для учасників європейського енергетичного ринку обійдеться дешевше її модернізація, аніж побудова нових газових магістралей.

Росія лякає ЄС українською нестабільністю
Євросоюз прагне мати різні джерела – той же каспійський газ з Азербайджану
Олена Павленко

Росія сама винна у тому, що ЄС відмовився від участі у побудові «Південного потоку». Росія анексувала в України Крим і підтримує сепаратистів на Сході України, Росія не погодилась на європейські пропозиції вирішення українсько-російської газової суперечки і відключила українцям газ. А європейці, у свою чергу, не підтримують уряди Болгарії і Сербії, які в принципі не проти побудови «Південного потоку». Євросоюз не хоче ще більше російського газу, а прагне мати різні джерела – той же каспійський газ з Азербайджану, зазначила у розмові з Радіо Свобода президент аналітичного центру «Діксі» Олена Павленко.
Існуючі та запропоновані головні газопроводи до Європи
Існуючі та запропоновані головні газопроводи до Європи
Європейська сторона зробить усе можливе, щоб «Південний потік» не отримав належної підтримки
Олена Павленко

«Якщо раніше Москва сподівалась на економічний інтерес європейських компаній щодо участі у проекті «Південний потік», то тепер такого інтересу немає, – каже вона. – Фактично усі чекають на газ із Каспійського регіону. Якщо раніше Росія сподівалась на підтримку окремих європейських країн, таких як Болгарія та інших, залежних від неї, і Європейська комісія займала не дуже чітку позицію, то через свою позицію на київських переговорах (минулої суботи) Росія отримала як сторону конфлікту не тільки Україну, а і Єврокомісію. Я думаю, відтак європейська сторона зробить усе можливе, щоб «Південний потік» не отримав належної підтримки».
Олександр Пасхавер
Олександр Пасхавер

Нуль відсотків економіки, сто відсотків політики, – так характеризує проект «Південний потік» президент українського Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. Він пов’язує лобіювання Росією «Південного потоку» з намірами Москви відвернути увагу Європи від російсько-українського конфлікту. І справа не лише у тому, що у конфлікті щодо оплати українцями російського газу Євросоюз пристав на бік України, а й у тому, що Кремлю необхідно відволікти увагу від анексованого ним Криму.
Борги Росії за Крим значно більші, ніж наші борги за газ
Олександр Пасхавер

«Я думаю, що такого проекту не буде, і все. Європа демонструє, що вона свідома, яку політику проводить Росія. Інша проблема, що борги Росії за Крим значно більші, ніж наші борги за газ. Як можна платити ці борги, якщо Росія отримані гроші віддасть армії, яка воює проти України?» – зауважує Пасхавер.

Поки що плани Кремля щодо транспортування газу з Новоросійська через Чорне море до Болгарії і далі – через балканський півострів – до Австрії зазнали поразки. Чи назавжди, залежить від відданості європейців демократичним цінностям і нормам міжнародного права, зазначили експерти. А також, звичайно, від того, чи справді Європа серйозно підходить до потреби диверсифікації джерел енергопостачання, про що Брюссель говорить особливо активно на тлі агресивної політики Москви проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG