Доступність посилання

ТОП новини

Чому ця «газова війна» буде іншою?


©Shutterstock
©Shutterstock
Росія не вперше перекриває газ Україні через те, що сторони не могли домовитися про ціну блакитного палива. Але цього разу, експерти пророкують, що «газова війна» піде за зовсім іншим сценарієм.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Росія веде переговори не просто про газ, вона має «генеральний план знищення України».

І раніше питання політики та газу були в Росії та Україні тісно переплетені. Росія вже двічі відключала газ Україні – у 2006 і 2009 роках. Але цього разу експерт з питань енергетики британського дослідницького інституту Chatham House Джон Мітчел погоджується, що для України тепер вирішується питання бути, чи не бути самій країні.
Йдеться про існування України, її цілісності. Цим нинішня ситуація відрізняється від попередніх, коли йшлося тільки про газ
Джон Мітчел
«Йдеться про існування України, її цілісності. Цим нинішня ситуація відрізняється від попередніх, коли йшлося тільки про газ», – говорить експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

Вивчивши досвід попередніх суперечок з Україною, Росія намагається представити себе як надійного постачальника, а Україну, як ненадійного транспортера газу. Навіть вибух на газогоні на українській території в Москві представили як внутрішню українську проблему і запевнили європейських партнерів у тому, що він не вплине на постачання газу до Європи.

Європа – посередник і партнер України

Європа ж, з одного боку, зацікавлена у безперебійному постачанні газу з Росії через територію України, а з іншого, вона запровадила санкції щодо Росії через анексію Криму та підтримку диверсантів на сході України.

Європейський Союз, який отримує через територію України близько 15% газу з Росії, нині краще підготовлений до можливих проблем. Газосховища заповнені на 65%, що є рекордно високою цифрою. Разом з тим, європейський комісар Ґюнтер Етінґер вважає, що нині Росія вже «не використовує газ в якості зброї проти Європейського Союзу».

Змінені також умови контракту. Згідно з ними «Газпром» відповідає за постачання свого газу через територію України.

Щодо України, то вона погодилася на те, щоб спільно з Європейським Союзом експлуатувати та модернізувати українську газотранспортну систему. Крім того, український «Нафтогаз» заявляє, що у сховищах достатньо газу до грудня.

А після грудня?

Українська влада отримала запевнення, що вона зможе отримати російський газ, але вже від європейських партнерів. Німецький енергетичний концерн RWE AG постачає Україні російський газ через територію Польщі вже з квітня.

Якщо виникне потреба, то Україна зможе отримувати той же ж російський газ з території Польщі, Угорщини, і Словаччини.
Нині Україна може купувати газ з Угорщини та Польщі, і з осені вони зможе його отримувати зі Словаччини
Сабіна Берґер
«Нині Україна може купувати газ з Угорщини та Польщі, і з осені вони зможе його отримувати зі Словаччини. Щодо ціни, то про це мають домовлятися приватні компанії. Це питання комерційних контрактів», – заявила речниця комісара ЄС з питань енергетики Сабіна Берґер.

Експерти ж наголошують, що тоді, коли питання газу перестане бути питанням політичної корупції в Україні, питання ціни на нього перестане бути питанням політичного тиску.

Матеріал підготували Марія Щур та Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG