Доступність посилання

ТОП новини

Позачерговий з’їзд суддів таки запрацював, попри ймовірність зриву


Соболєв пообіцяв зробити суддям подарунок – зняти Ківалова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Соболєв пообіцяв зробити суддям подарунок – зняти Ківалова

Київ – 12-й позачерговий з’їзд суддів, що проходить 19-20 червня у НКС «Олімпійський» вкотре намагався призначити членів Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії та суддів Конституційного суду, а також – обрати Раду суддів України. І хоч у перший день роботи зробити це делегатам не вдалось, перемогою судді назвали вже те, що цей з’їзд відбувся. Зірвати його намагалися як напередодні, так і вже в самому залі, після початку роботи делегатів.

402 делегатів 12-го позачергового з’їзду суддів з самого ранку зустрічали громадські активісти люстраційного комітету. З плакатами в руках: «Не дайте зірвати з’їзд суддів», «Жити по-новому без корупції в судах» та «люстрація» вони просили суддів голосувати за лише гідних кандидатів, роздаючи їм при цьому листівки із «чорним списком ківалівців», які хочуть отримали ласі посади.
Листівка для делегатів 12-го позачергового з’їзду суддів від активістів Люстраційного комітету і Реанімацінйого пакету реформ
Листівка для делегатів 12-го позачергового з’їзду суддів від активістів Люстраційного комітету і Реанімацінйого пакету реформ


«Ми закликаємо тих суддів, які ще не втратили глузду, які ще мають хоч якусь частинку совісті, щоб сьогодні до Конституційного суду та Вищої ради юстиції обрали кращих із кращих і відсіяли ту мерзоту, яка заважає нам жити», – закликав під стінами НСК «Олімпійський» директор асоціації дослідників голодоморів України Олександр Рушинський.

Робота делегатів просувалася мляво – кожне питання викликало бурхливе обговорення. Протягом перших п’яти годин від початку зібрання тричі оголошували перерву, тож з’їзд встиг лише обрати робочі органи – секретаріат, лічильну, мандатну та редакційну комісії. А ще – поставити питання про чергове перенесення з’їзду або ж перерву у ньому. Дехто із делегатів наполягав: на з’їзді суддів мають бути представники інших гілок влади – приміром, президент чи прем’єр.

«Я думаю, кожен з нас розуміє, що без присутності всіх органів влади, в першу чергу президента, наші рішення будуть лише самі для себе. Тому є пропозиція поставити першим питанням на голосування про відкладення з’їзду, а в порядку надходження черговості інших пропозицій висловлюватися картками з цього приводу», – закликав суддя з Рівного Михайло Квятковський.

Понервувати делегатів змусили і судді господарських судів, що організовано вийшли з залу на таємні переговори. Але згодом запевнили, що вирішували лише технічні питання щодо квотування.

Соболєв пообіцяв зняти Ківалова

Заохотити суддів працювати взявся уповноважений Майданом на проведення люстрації Єгор Соболєв, який у разі плідної роботи пообіцяв суддям зробити подарунок – зняти Сергія Ківалова з посади голови парламентського комітету з правосуддя.

«Якщо ви підете по цьому шляху, ми від суспільства, від громадських активістів обіцяємо впродовж літа зробити подарунок: Сергій Васильович Ківалов буде знятий з посади парламентського комітету з правосуддя, що є викликом самому правосуддю, самому парламенту і самому суспільству. Це ми для вас зробимо, а все інше у ваших руках», – пообіцяв він.
Сергій Ківалов (центр) в приміщенні Верховної ради, січень 2013 року
Сергій Ківалов (центр) в приміщенні Верховної ради, січень 2013 року

Врешті, після довгого обговорення, за перенесення з’їзду проголосувало лише шестеро із 398 делегатів, які мали право голосу (Чотирьох делегатів його позбавили – ред.). Відтак вже 20 червня делегати по своїй квоті нарешті зможуть обрати трьох членів Вищої ради юстиції, п’ять членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та повністю переобрати Раду суддів. Натомість питання щодо обрання суддів Конституційного суду України з’їзд відклав на невизначений термін.

Позачерговий ХІІ з’їзд суддів відкласти на осінь намагалися низка народних депутатів – у зв’язку зі зверненням до КСУ щодо визнання закону «Про відновлення довіри до судової влади» неконституційним.

З’їзд мав відбутися і 7 квітня, але був зірваний активістами Самооборони Майдану та «Правого сектору» через намір призначити членами Конституційного суду лояльних до колишньої влади суддів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG