Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор» намагаються втягнути в конфлікт у «Київпроекті»?


Вигляд з вулиці Богдана Хмельницького у Києві
Вигляд з вулиці Богдана Хмельницького у Києві

Олена Фанайлова

У будівлю «Київпроекту» повернувся звільнений при Януковичі директор, якого відновили за рішенням суду за нової влади. Тепер «Правому сектору», який займає один із поверхів будівлі, доведеться переукладати договір оренди, оскільки він є юридичною структурою.

«Київпроект» – це типовий радянський проектний інститут, досить велика сіра будівля на вулиці Богдана Хмельницького. У дворику було близько 20 журналістів. Підійшли троє, запросили увійти до будівлі. Одного чоловіка представили директором «Київпроекту», який повертається до свого кабінету після піврічного звільнення.

На другому поверсі охорона не хотіла відкривати коридорний відсік, але швидко здалася під емоційним натиском Андрія Семідітько, керівника Антирейдерського союзу підприємців України, і під камерами, і мікрофонами. Після того, як схвильованого директора посадили на колишнє робоче місце, ми попросили його розповісти, що все це означає.
При Януковичі була практика з відбирання власності: щоб людина не захищалася, проти неї порушувалася кримінальна справа за надуманим приводом
Андрій Семідітько

– «Київпроект» – єдиний стратегічний інститут, який фактично будував або проектував все місто Київ ще в 1940-х роках. Тут знаходяться архіви, проекти всіх будівель, всі мережі, починаючи від секретних тунелів, які під Києвом проходять, закінчуючи електричними проводами. До «Київпроекту» входять близько 12 проектних інститутів, які відповідають за енергію, землю, водоканали. Це акціонерне товариство, в якому 5 підприємств. Вони володіють контрольним пакетом акцій, 90 відсотками. 6 серпня минулого року фактично відбулося рейдерське захоплення, був викинутий весь склад керівництва. Проти голови правління Ярослава Михайловича Підгайного, проти двох членів наглядової ради були порушені кримінальні справи. При Януковичі була така практика з відбирання власності: щоб людина не захищалася, проти неї порушувалася кримінальна справа за надуманим приводом. Їх оголосили в розшук, і їм довелося залишити територію України, ховатися.
У дворі «Києвпроекту»
У дворі «Києвпроекту»

Це захоплення пов’язують з громадянином Пшонкою, Артем Пшонка – це син генерального прокурора Пшонки. Після революції, коли керівництво прокуратури покинуло країну, порушилися схеми з контролю над правоохоронними органами і стало можливим відкотити ситуацію назад. Виграли суди, якими відновили Ярослава Михайловича на посаді керівника. Але коли прийшов час повернутися на підприємство, правоохоронні органи продовжували викликати на допити. І сюди керівника не пускали, на підприємство. І для того, щоб упакувати ситуацію, сховати її, нові господарі запросили і здали в оренду «Правому сектору» (це дієздатна громадська, політична організація), ввели в оману керівників «Правого сектору». Таким чином на будівлі з’явилася символіка «Правого сектору». Навколишні думають, що ніхто їх сюди не пустить, все захоплено, а насправді ви бачите, що зараз все нормально сталося.
Офіси «Київпроекту» орендує не тільки «Правий сектор»
Офіси «Київпроекту» орендує не тільки «Правий сектор»

«У нас інші цілі і завдання – відбудовувати Україну» – Береза

Коментар Борислава Берези, керівника інформаційного центру «Правого сектору». Він з’явився на сходах «Київпроекту» через 15 хвилин після завершення подій.
Якщо хтось буде розповідати, що «Правий сектор» на їхньому боці, це обійдеться дуже дорого цій стороні, як репутаційно, так і у фінансовому плані. Ми будемо подавати позов
Борислав Береза

– «Правий сектор» є політичним рухом. До нас досить часто звертаються люди за допомогою. Коли звертаються звичайні громадяни України, які хочуть від нас отримати те, чого вони чекають від структури, яка народжена на Майдані, це розумно. Коли бізнес-структури намагаються втягнути «Правий сектор» для своїх інтересів, – це неприпустимо. Тут нами просто орендується один із поверхів. Як юридична організація ми орендуємо приміщення. Якщо якась зі сторін хоче нас втягнути до цього процесу, це не вдасться. Більш того, у випадку, якщо хтось буде розповідати, що «Правий сектор» на їхньому боці, це обійдеться дуже дорого цій стороні, як репутаційно, так і у фінансовому плані. Ми будемо подавати позов і захищати свою репутацію.

«Правий сектор» відстежує інтереси громадян України, а не фізичних або юридичних бізнес-структур. Використання нашого імені – це неприпустимо. Вистачить того, що нами намагається постійно витирати ноги агітпроп Російської Федерації. Мені цього більше ніж вистачає! Єдине питання: тут ніде не знаходили візитку Яроша? На всякий випадок. Якщо ні, тоді ми точно не маємо стосунку до цього.
Вигляд з вулиці Хмельницького
Вигляд з вулиці Хмельницького

– Ви не знайомі з рішенням суду по «Київпроекту»?

– Ні. І я навіть скажу Вам, що не знав... Взагалі, мені незрозуміло, чому будівля, яка раніше належала державі, зараз комусь належить. Пшонка втік, Янукович втік... Вам не здається, що пора повернути приміщення, які були приватизовані за часів правління Януковича, державі? Як мінімум, суд повинен у цьому розібратися. І рішення судів, які прийняли тоді, державні служби можуть зараз оскаржити, якщо вони захочуть. Якщо вони не захочуть, то треба з’ясувати, чому вони не хочуть цього робити.

– З ким ви домовлялися, коли «Правий сектор» сюди прийшов?

– У нас є господарський відділ, який розмовляв з директором тоді. Він запропонував нам узяти в оренду одне з приміщень. Пропозиція була цікава, були певні торги щодо умов, і, в підсумку, на рік у нас є договір.

– А що ви будете робити зараз?
Ми не будемо ставати на бік однієї зі сторін. Суперечку між бізнес-структурами повинні вирішувати бізнес-структури. У нас є інші цілі і завдання – відбудовувати Україну
Борислав Береза
– Є договір, цим нехай займаються суб’єкти господарської діяльності, але ще раз Вам кажу: ми не будемо ставати на бік однієї зі сторін. Суперечку між бізнес-структурами повинні вирішувати бізнес-структури. Нас і так днями намагалися залучити, щоб вплинути на рішення певних судів, але ми цим не займаємося.

У нас є інші цілі і завдання. Наше завдання – відбудовувати Україну. На сьогоднішній день ми з цим справляємося не дуже добре. Заважають всякі такі ситуації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG