Доступність посилання

ТОП новини

США: іракський народ має знайти собі керівництво, що буде готове представляти всіх іракців


Вашингтон хоче, щоб народ Іраку знайшов собі таке керівництво, яке було б готове представляти всіх іракців, заявив у неділю державний секретар США Джон Керрі.

Але Сполучені Штати не мають намірів самі «обирати» керівників Іраку, наголосив він у перебігу візиту до Єгипту.

Керрі також відкинув звинувачення, що в нинішній кризі в Іраку винні США. За його словами, це результат «терористичного замаху на державу Ірак» із боку угруповання «Ісламська держава в Іраку й Великій Сирії», що пов’язане з терористичною мережею «Аль-Каїда».

Держсекретар при цьому закликав лідерів Іраку «постати понад фракційними розколами».

Очікують, що Джон Керрі в перебігу свого близькосхідного турне, що почалося в неділю з неанонсованого прибуття до Каїра, відвідає також Ірак.

В Іраку угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії» продовжило в неділю зміцнювати свої позиції; іракські урядові війська в багатьох випадках відступали без бою, чи, за словами урядовців у Багдаді, здійснювали «тактичний відступ».

Протягом дня бойовики, за повідомленнями, захопили частини міста Хадіта у провінції Анбар на заході Країни, де розташована друга найбільша у країні гідроелектростанція. Угруповання також узяло місто Рутба на головній дорозі до найзахідніших кордонів Іраку з Йорданією й Сирією. Крім того, бойовики взяли прикордонний перехід Турейбіль на кордоні з Йорданією і ще один прикордонний перехід на кордоні з Сирією, Аль-Валід. У суботу вони захопили прикордонний перехід Аль-Каїм на кордоні з Сирією й міста Рава й Ана у провінції Анбар. Таким чином, тепер вони мають безперешкодний зв’язок із частинами території Сирії, які теж контролює це сунітське угруповання.

В Іраку воно діє в союзі з іншими місцевими сунітськими ісламістськими групами. Суніти Іраку, які становлять меншість, заявляють, що зазнають дискримінації з боку шиїтської більшості і переважно шиїтського за складом уряду країни, діяльністю якого вони різко не вдоволені.
XS
SM
MD
LG