Доступність посилання

ТОП новини

Росія поступово знищуватиме український бізнес у Криму – експерт


Сімферополь – «Влада» анексованного Криму запевняє, що українські продукти харчування сьогодні без перешкод потрапляють до півострова. Хоча донедавна лунали обіцянки про те, що невдовзі полиці місцевих крамниць півострова заповнять російські товари. Український бізнес продовжує працювати в Криму, але скаржиться на численні труднощі. Водночас економісти переконані, що виробникам, які прагнуть розвитку власного бізнесу, варто думати про те, як переорієнтуватися на нові ринку збуту.

Експерти стверджують, що півострів залежить від поставок українських харчових товарів майже на 90 відсотків. Як розповідають місцеві дистриб’ютори, ще із березня нинішнього року Крим активно відвідують представники російських виробників. Росіяни намагаються налагодити ділові контакти, пропонують зразки власної продукції та роблять бізнес-пропозиції.

Проте, як розповів на умовах анонімності Радіо Свобода один з керівників кримської торговельної мережі, російська продукція неконкурентоспроможна у порівнянні з українською. Якість українських товарів вища, а ціна у півтора-два рази нижча за аналогічні товари із сусідньої держави, яка окупувала півострів.

Кримські торговельні мережі де-факто працюють поза українським правовим полем. Українські виробники скаржаться на юридичні розбіжності, які виникають тепер під час укладання договорів. Дмитро Константинов, директор із розвитку компанії, найбільшого експортера чайної продукції в країнах пострадянського простору, стверджує, що український уряд не дав чітких пояснень, як працювати в умовах окупації Криму.
Український уряд ініціював закон про окуповані території, але не вказав економічні аспекти роботи з територією «Республіки Крим». Тому зараз виникають проблеми фінансового характеру
Дмитро Константинов

«Український уряд ініціював закон про окуповані території, але не вказав економічні аспекти роботи з територією «Республіки Крим». Тому зараз виникають проблеми фінансового характеру, оскільки податкова не завжди може визнавати деякі зобов’язання, наприклад, податок на додану вартість», – каже керівник компанії.

Українська товари могли стати агітацією проти окупації – експерт

Економіст Андрій Клименко каже, що український бізнес має, перш за все, усвідомлювати, що податки з його прибутків, які він виплачуватиме на окупованій території, є потенційним внеском у фінансування воєнних дій на території його країни. По-друге, російська влада робитиме все, щоб український бізнес залишив півострів.
Гривню виключили із обігу з однієї головної причини: якісні та удвічі дешевші українські товари фактично були агітацією широких мас населення Криму за Україну та проти окупації
Андрій Клименко

​«Гривню виключили із обігу з однієї головної причини: якісні та удвічі дешевші українські товари фактично були агітацією широких мас населення Криму за Україну та проти окупації», – вважає фахівець.

Одна з міжнародних компаній, яка має українські та російські філіали, після анексії півострова свої товари тепер постачає через територію Російської Федерації. Про це розповів менеджер компанії Андрій Кокорін.
Ми не можемо працювати через Україну, будемо працювати через Росію
Андрій Кокорін

«Якщо виникла така ситуація, що ми не можемо працювати через Україну, будемо працювати через Росію», – сказав Андрій Кокорін.

А на думку Андрія Клименка, українським виробникам варто шукати нові ринки збуту.«Бізнесу варто розуміти, якщо в нього є плани розвитку, що він має зараз ставити собі завдання виведення бізнесу з території Криму», – каже економіст.

Водночас кримські дистриб’ютори переконані, що місцеве населення не готове купувати дорогі та нижчі за якістю російські продукти харчування, і зникнення українських товарів із полиць магазинів боляче вдарить по мешканцях Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG