Доступність посилання

ТОП новини

Кубок світу: мінус Іспанія, плюс Коста-Рика


Безсилий Ікер Касільяс у матчі з чилійцями
Безсилий Ікер Касільяс у матчі з чилійцями
На чемпіонаті світу з футболу настав час вирішальних поєдинків. Для більшості із 32 команд-учасниць ще відкриті всі шляхи – тільки п’ять збірних уже пакують валізи додому.

Показово, що серед тих збірних, які залишилися без шансів уже після другого туру групового етапу, в квартеті В опинилися ще чинні чемпіони світу іспанці. Спершу їх розгромили голландці (5:1), згодом цілком заслужено переграли чилійці (2:0). Ці дві поразки символізують завершення цілої ери в світовому футболі – шість років збірна Іспанії була законодавицею футбольних мод, виграла за цей час два чемпіонати Європи і першість світу, та будь-яка серія рано чи пізно закінчується. Нинішнє покоління іспанських гравців уже їде з футбольного ярмарку.

Та майбутнім суперникам «Червоної фурії» (серед яких у відбірному турнірі наступного чемпіонату Європи є й українці) на варто сильно радіти зміні поколінь в Іспанії. У Прімері величезна лава з честолюбних дублерів, які в інших країнах уже давно грали б в «основі» збірних. Тому на зміну «золотому» поколінню Касільяса і компанії неодмінно прийдуть не менш амбітні виконавці.

Коста-Рика заочно здолала англійців

Серед інших невдах – родоначальники футболу, які на кожний мундіаль їдуть мало не в ролі фаворитів, але незмінно повертаються ні з чим. Так сталося і тепер – дві поразки з однаковим рахунком 1:2 від італійців і уругвайців залишили англійців за межами плей-оф.
Фрагмент матчу Коста-Рика – Італія
Фрагмент матчу Коста-Рика – Італія


Натомість у квартеті D всіх вразили костариканці. Команда з Центральної Америки, яку раніше вважали постачальником очок, спершу переграла уругвайців (3:1), а згодом довела невипадковість першого успіху, зберігши перемогу в протистоянні з італійцями (1:0). Тепер матч третього туру Уругвай – Італія перетворюється на міні-фінал, цей поєдинок має дати відповідь на запитання, хто ж із колишніх чемпіонів світу виявиться зайвим на нинішньому мундіалі.

У плей-оф – десять вакансій

Тим часом, шість команд уже після другого туру мають перепустки до числа 16 найкращих. Із групи В це Нідерланди і Чилі, з групи С – Колумбія, з групи D – вже згадана сенсаційна Коста-Рика, з групи F – Аргентина, з групи Н – Бельгія.

Цікава ситуація зараз у групі G, де після нічийного рахунку (2:2) у протистоянні США – Португалія американці і німці мають по чотири очки, а команди Португалії і Гани – по одному. В останньому турі збірні США і Німеччини грають між собою, і нічия виводить до наступного раунду обох суперників.
Кріштіану Роналду разом із всією збірної Португалії не зміг здолати американців
Кріштіану Роналду разом із всією збірної Португалії не зміг здолати американців


Зазвичай нічиї в таких зустрічах виходять ніби самі собою – футболісти розуміють ціну помилки, тому діють надто обережно. З іншого боку, все ж є різниця в класі між командами Німеччини та США – першу з них фахівці зараховують до числа претендентів на чемпіонство. Але ж іспанців також називали фаворитами…

У групі Н, де в неділю бельгійці переграли росіян (1:0), а алжирці були сильнішими за корейців (4:2), на друге місце претендують одразу три команди – росіяни і корейці мають по одному очку, алжирці – три. В останньому турі росіян влаштує лише перемога над алжирцями, які виявилися нездоланними для корейців. Водночас і збірна Кореї матиме шанси, якщо переграє бельгійців, які в будь-якому разі залишаться першими.

Тим часом, у понеділок завершаться групові турніри у квартетах А і В. Коли в групі В вже все зрозуміло – Нідерланди і Чилі у плей-оф, австралійці та іспанці поза межами турніру, то в групі А все можливо для трьох команд.

Бразильцям (у них чотири очки) нічиєї в поєдинку з аутсайдером Камеруном вистачить для виходу до наступного раунду, а перемога принесе перше місце. Натомість зустріч Мексика – Хорватія перетворюється на справжню битву – далі піде тільки один учасник цього матчу. Хорватам (у них три бали) треба будь-що перемагати, мексиканців (чотири очки) може задовольнити і нічия.

Далі на чемпіонаті світу в Бразилії буде лише цікавіше – у вівторок завершать груповий турнір у квартетах С і D, в середу – E та F, у четвер фінішують дві останні групи. Після цього стартують матчі на вибування.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG