Доступність посилання

ТОП новини

Черговою жертвою касетного скандалу в Польщі став Сікорський


Радослав Сікорський
Радослав Сікорський
Варшава – Польсько-американський союз шкідливий для Польщі. Про це начебто у приватній розмові сказав польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський. Зміст цієї таємно записаної розмови оприлюднив польський тижневик Wprost. Часопис другий тиждень поспіль продовжує публікувати таємно записані у варшавських ресторанах розмови польських високопосадовців. Лідери польської держави говорять, що справа б’є по стабільності країни, а правоохоронці намагаються зясувати, які сили стоять за так званим касетним скандалом.

У фрагменті підслуханої розмови, яку тижневик Wprost опублікував у неділю, керівник МЗС Радослав Сікорський говорить про політику Польщі щодо США. За його словами, голова польського уряду та міністр оборони помиляються, коли занадто покладаються на американців. У розмові з екс-міністром фінансів Яцеком Ростовським Сікорський сказав: «Знаєш, польсько-американський союз нічого не вартий. Він навіть шкідливий, бо створює у Польщі помилкове відчуття безпеки».

На запитання Ростовського, звідки таке переконання, Сікорський відповів: «Це справжнісіньке лайно. Ми посваримося з Німеччиною, з Росією і будемо вважати, що все чудово, бо ми зробили послугу американцям. Лохи, ми справжні лохи».

Оприлюдена часописом розмова Сікорського спричинила у Польщі політичний скандал. Опозиція та частина ЗМІ говорять, що політична кар’єра Сікорського закінчилася.

Підслуховування – це злочинний удар по уряду – Сікорський
Уряд атакувала організована злочинна група. Сподіваюся, що правоохорооні органи з’ясують персоналії членів групи і передусім тих, хто ними управляє
Радослав Сікорський

Сам міністр автентичності підслуханої розмови не заперечує. Проте він висловив переконання: «Уряд атакувала організована злочинна група. Ми ще не знаємо, хто за нею стоїть, але це питаня вивчається і я сподіваюся, що правоохорооні органи з’ясують персоналії членів групи і передусім тих, хто ними управляє».
Дональд Туск
Дональд Туск

Справу прокоментував голова польського уряду Дональд Туск. За його словами, такого скандалу в Польщі дотепер не було. Утім, він не збирається відправляти у відставку міністрів, чиї приватні розмови хтось таємно записував. На його думку, тепер найважливіше з’ясувати, яка група стоїть за нелегальним записуванням розмов польських політиків. Водночас, Туск говорить, що публікація матеріалів підслуховування може ослабити вплив Польщі на міжнародній арені.
Єдиним ефектом організованого підслуховування є дестабілізація польської держави, сильна позиція Польщі мала б істотний вплив на рішення, що стосуються України
Дональд Туск

«Єдиним ефектом організованого підслуховування й публікації записів є дестабілізація польської держави, причому за особливих обставин. І те, що відбувається на схід від кордонів Польщі, як і те, що впродовж найближчих днів діятиметься в Брюселі, виразно вказує на те, що сильна позиція Польщі мала б істотний вплив на рішення, що стосуються України, як і на рішення, що стосуються нової політичної архітектури в Європі», – сказав Туск.

У свою чергу польський президент Броніслав Коморовський поспішив запевнити, що в стратегічно важливих відносинах Варшави й Вашингтона нічого не міняється. США були, є, і будуть важливим союзником Польщі, сказав він. Коморовський також наголосив, що життєво важливим інтересом польської держави є подальше зближення США з Європейським союзом.

У справі є російський слід?

Коментуючи справу, польські оглядачі нагадують, що невдовзі формуватиметься новий уряд Європейського союзу. Кандидатура Сікорського розглядалася як одна з можливих на зайняття посади високого представеика ЄС із закордонних справ, або комісара з питань енергетики. Польський медіазнавець Ерік Містевич вважає, що завдання замовників касетного скандалу – посварити поляків із американцями, дискредитувати польський уряд, а також не допустити Сікорського на посаду в уряді ЄС.

Тим часом, як повідомляють польські ЗМІ, прокуратура має дві версії відповіді на питання, хто стоїть за прослуховуванням польських політиків. За однією з версій, це нелегальні імпортери дешевого російського вугілля, яким уряд Туска збирався оголосити війну. За даними видання Puls Biznesu, офіціанти, підозрювані в нелегальному записуванні польських політиків, колись працювали в ресторані, пов’язаному з підозрілим російським бізнесом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG