Доступність посилання

ТОП новини

Припинення вогню – перший екзамен для нескоординованих збройних угруповань Донбасу – Мацука


Олексій Мацука, редактор інтернет-порталу «Новости Донбасса»
Олексій Мацука, редактор інтернет-порталу «Новости Донбасса»
Київ – Сьогодні можуть продовжитись переговори за участі представників України, ОБСЄ і Росії, а також так званих «Донецької» та «Луганської народних республік». Напередодні в Донецьку відбувся перший раунд цих перемовин, за наслідками яких представники згаданих двох угруповань, що визнані української владою збройними терористичними організаціями, буцімто погодилися на припинення вогню до 27 червня. В інтерв’ю Радіо Свобода засновник і головний редактор сайту «Новости Донбасса» Олексій Мацука зазначив, що для ватажків сепаратистів це буде першим екзаменом, бо всі збройні угруповання, які нині діють на Донбасі, між собою абсолютно ніяк не координуються.

– Чи сприятимуть переговори у Донецьку встановленню миру на Сході та якою ціною може бути досягнуто цей мир?

– Не зовсім зрозуміло хто вчора вів ці переговори і кого, наприклад, представляли Леонід Кучма і Віктор Медведчук. Тобто, якщо Медведчук і Кучма представляли «більшість українського, громадянського суспільства», то не зрозуміло хто саме їх направив направив на ці переговори і від кого вони там представляли населення України. Так само невідомо, кого представляв громадянин Російської Федерації Олександр Бородай («прем'єр-міністр» угруповання «ДНР» – ред.) і представники Луганської області. Також незрозумілою стала поява Олега Царьова, в той час як його оголошено у розшук, і він ще веде якісь переговори. На відео, яке було оприлюднене вчора (див. нижче – ред.), його заява пролунала під кінець самого процесу, і його ніхто не став слухати, тобто він там був присутній як елемент якоїсь реклами чи піару.

На території Донецької області зараз діють 26 збройних угруповань, які між собою абсолютно ніяк не координуються, і не мають репрезентативних даних у так званому будинку «уряду»
Головне, що було заявлено з боку Бородая і представників інших так званих «республік» – до 27 червня вони мають намір припинити вогонь. Але невідомо також, як вони зможуть проконтролювати це рішення, для них це буде першим екзаменом, тому що на території Донецької області зараз діють 26 збройних угруповань, які між собою абсолютно ніяк не координуються, і не мають репрезентативних даних у так званому будинку «уряду», який знаходиться у захопленій будівлі Донецької ОДА. Тому, коли говорити про переговори, то треба розуміти, хто на них є офіційними сторонами. А офіційними сторонами були лише представник Російської Федерації та представник ОБСЄ, тобто. Тобто це цілком могли бути переговори між Україною і Росією, але тоді все ж – хто був офіційним переговорником від України і в кого був на це мандат, так і не зрозуміло.

– Що ж тоді виходить, це якийсь підготовчий, проміжний етап переговорів? А чи можуть фінансові еліти регіону повпливати на ці перемовини і зрештою до них долучитися?

Це як у грі в мафію, хтось закриває очі і думає, а за ким буде далі гра. Це те саме, що участь у грі з невідомими учасниками
– Як ви бачили, представників прямих фінансових еліт не було. Тож нам залишається лише здогадуватись, хто ж саме – Кучма, Медведчук, Бородай або Царьов є представником Ріната Ахметова у цій контактній групі. Тому що повірити, що представника Ахметова не запросили туди, або його там не було – дуже важко. Це як у грі в мафію, хтось закриває очі і думає, а за ким буде далі гра. Це те саме, що участь у грі з невідомими учасниками. Як і невідомо те, чи буде така переговорна контактна група ефективною через те, що із самого першого кроку від початку процедури ні громадянам, ні всьому українському суспільству, ні мешканцям міста Донецька невідомо хто кого представляє. І це не зовсім вірно у процесу медіації і комунікації під час конфліктних ситуацій.

– Захід постійно наголошує про переговори, про налагодження внутрішніх контактів. Що з цього приводу кажуть люди на Донеччині, якщо можна говорити про якусь соціальну, громадянську активність?
Люди хочуть, щоб усе це заспокоїлось, як і неймовірне бажання тих, хто поїхав, повернутися до звичайного стану речей
– Громадянська активність на Донеччині традиційно дуже низька. Натомість є активним поширення чуток різного характеру і розповсюдження неперевіреної інформації. Тобто ці переговори є приводом, щоб знову ж таки поширювати неперевірені дані, бо багато чого не зрозуміло, зокрема і про представництво на цих переговорах. Щодо загального бажання, то люди хочуть, щоб усе це заспокоїлось, як і неймовірне бажання тих, хто поїхав, повернутися до звичайного стану речей і звичайного життя. Але ніхто не гарантує безпеки громадян на території Донецької області, саме через те, що ці 26 збройних угруповань є абсолютно неконтрольовані, а деякі з них навіть пов’язані з правоохоронними органами. Тому казати, що Бородай представляє якусь одну із цих груп, бандитських груп фактично, не варто. Тобто, якщо вони припинять вогонь, то він підкреслить таким чином, що контролює ситуацію в регіоні.

– Отже, на сьогодні, якоїсь упевненості, що ці переговори продовжаться немає, як і анонсованої події такого характеру?

– У нас немає жодної такої інформації, і більше того, вчора ми навіть не думали, що переговори будуть відбуватися в будинку Донецької ОДА, до речі на 11-му поверсі, тоді як на 5-6-му поверхах людей в цей час катують.
  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG