Доступність посилання

ТОП новини

Російські силовики в Криму шукають екстремістів і зброю у школах


Обшуки в медресе – школи читців Корану, Сімферопольський район, 24 червня 2014 року
Обшуки в медресе – школи читців Корану, Сімферопольський район, 24 червня 2014 року

Сімферополь – У нових реаліях анексованого Криму обшуки з боку силових структур стають звичайним явищем. Проте повідомлення про обшук в ісламському навчальному закладі, який стався у вівторок, викликало обурення кримськотатарської громади півострова. У школі, де знаходилися лише учні та викладачі, озброєні люди в масках 5 годин шукали бандитські угруповання та зброю.

О шостій годині ранку 24 червня до медресе хафізів, тобто школи читців Корану в селі Кольчугіно Сімферопольського району увірвалися невідомі люди в масках і камуфляжі, озброєні автоматами. У будівлі ісламського навчального закладу в цей час знаходилося 13 учнів і двоє викладачів. Враховуючи ранній час, люди спали.

Без пред’явлення документів, без рішення суду, озброєні люди почали проводити обшук у приміщеннях медресе, виламуючи двері і розбиваючи вікна. В усній формі представникам Духовного управління мусульман Криму, які терміново прибули на місце події, вони повідомили, що діють на підставі рішення суду про підозру в екстремізмі та зберіганні зброї.

Як розповідають очевидці, обшук проводили упродовж п’яти годин. У дітей відібрали мобільні телефони і обшукали особисті речі. Зрештою вилучили кілька навчальних комп’ютерів та відвезли старшого викладача медресе до головного управління МВС у Криму, де допитували близько півтори години. Після чого, повідомивши, що нічого підозрілого в ісламському навчальному закладі не знайшли, відпустили.

Це демонстрація сили – Баїров

У Духовному управлінні мусульман Криму поки відмовляються дати оцінку подіям, що відбувалися, оскільки так і не бачили вищезгаданого рішення суду. За неофіційною версією, на ісламський навчальний заклад надійшла скарга, що на території медресе нібито готують екстремістів та бандитські угруповання.

Заступник муфтія мусульман Криму Есадуллах Баїров каже, що «не бачить у цих діях добрих намірів». На його думку, це можна вважати демонстрацією сили.

«Усі медресе знаходяться під безпосереднім управлінням Муфтіяту. Будь-яку перевірку можна було провести більш цивілізованим чином. Так воно і відбувалося раніше. Зрештою, це навчальний заклад, і там навчаються діти. І відбиток на психіці цих дітей може залишитися дуже глибокий. Якщо вже ми стали громадянами цієї країни, ми чекаємо від цієї країни більш конструктивних кроків», – зауважив Есадуллах Баїров.

Батьки учнів вважають такі дії образливими для мусульман

Батьки учнів медресе сприймають подібне ставлення з боку силових структур нової «влади» як образу релігійних почуттів мусульман півострова. Вони переконані, що такі дії здатні призвести до спалаху міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів у Криму.

«Це б’є по нашій гордості, нам боляче, як корінному населенню, нам боляче, як кримським татарам, нам боляче як мусульманам, що з нами не рахуються, що на нас дивляться і бачать в нас ворога. Ми толерантний народ, були і церкви, і мечеті поруч. Прикро», – висловлює свої переживання батько одного з учнів навчального закладу Алі Алієв.

Як стало відомо, цього ж дня вранці за підозрою у зберіганні зброї та наркотиків обшук провели і у приватному будинку багатодітної кримськотатарської родини у Сімферопольскому районі.

У місцевому главку МВС відмовилися коментувати ситуацію.

Напередодні у Сімферополі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про те, що нова «влада» Криму проводить стосовно кримських татар «відверту дискримінаційну політику».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG