Доступність посилання

ТОП новини

Черкащани приносять речі й перераховують гроші для вояків


Як черкащани допомагають українським воякам
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Як черкащани допомагають українським воякам

Черкаси – Черкащани активно збирають речі та продукти, необхідні військовим у зоні АТО та бійцям територіального батальйону «Черкаси», що нині дислокується на Одещині. Пункт прийому провіанту розгорнули у штабі Черкаської Самооборони. Водночас активісти відкрили спеціальний рахунок для потреб вояків, куди жителі міста перераховують гроші. Зібрані кошти самооборонці витрачають цілеспрямовано – нині купують необхідні для військових засоби захисту.

Родина Прусаків про потреби бійців АТО дізналася в одному з черкаських супермаркетів. Андрій та Наталя разом із донечкою Анною довго не роздумували: одразу закупили й принесли товари першої необхідності.

«Волонтери видали нам брошурки про допомогу і ми вирішили допомогти. Нашого тата теж уже тричі викликали до військкомату. Можливо, і нашого тата призвуть. То ми вирішили допомогти хлопцям. Хоч маленькою якоюсь допомогою, хоч скільки змогли. Хай служать, захищають нас», – розповідає Наталя.

У холі штабу Самооборони – справжній склад продуктів та речей. Мішки, заповнені макаронами, ящики з крупами та печивом, пакети із засобами гігієни. Самооборонці кажуть: уже два місяці черкащани активно допомагають військовим та бійцям територіального батальйону «Черкаси». Автівки із зібраними речами відправляють на Схід України по кілька разів на тиждень.

Хто як може, так і допомагає, залежно від статків людини
Юрій Козієнко

«Банку згущенки ніхто не носить, одразу п’ять чи десять. Несуть крупи, цигарки, білизну, шкарпетки. От, приміром, люди принесли для вояків запакований мішок шкарпеток. Хто як може, так і допомагає, залежно від статків людини. Зазвичай це люди середнього достатку – як і завжди у нас у державі було», – каже очільник відділу безпеки черкаського «Автомайдану» Юрій Козієнко.

Також черкащани перераховують гроші на спеціальний рахунок для українських вояків. За день можуть зібрати близько 7 тисяч гривень. Значну частину цих коштів активісти самооборони вже витратили на п’ять маскувальних сіток натовського виробництва. Кажуть, що однієї такої вистачить, щоб сховати танк чи БТР.

Що саме необхідно бійцям, самооборонці дізнаються безпосередньо від військових.

«Наші люди повезли до найближчого блокпосту Слов’янська допомогу. Приїхали туди, побачили, в якому стані перебувають хлопці. Після повернення до Черкас ухвалили рішення робити збір і точково, цілеспрямовано відвозити це військовим. Щоб бачити, як ми це зібрали, і бачити, як ми це віддали. Щоб воно потрапило туди, куди треба», – розповідає Олег Скалько.

За кожну витрачену гривню самооборонці обіцяють звітуватися. Від першого дня роблять фотопідтвердження передачі зібраних речей. Світлини публікують на своїх офіційних сторінках в Інтернеті. Зокрема на сайті Черкаського обласного штабу Самооборони Майдану.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG