Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Луганщини хвилюються за свої пенсії та зарплати


Біженці на під'їзді до прикордонного пункту пропуску «Донецьк» – «Ізварине»
Біженці на під'їзді до прикордонного пункту пропуску «Донецьк» – «Ізварине»

Луганськ – У вівторок Національний банк України налагодив роботу системи електронних платежів на Донбасі. Втім, на Луганщині і досі не працює Держказначейство: люди хвилюються за свої пенсії та зарплати. Крім того, через напади сепаратистів закрито митний пункт «Ізварине-Донецьк». Між тим, в області продовжують працювати усі лікарні та більшість банків.

За словами голови торгово-промислової палати в Луганській області Сергія Кириченка, відключення системи електронних платежів Національного банку ускладнила роботу двох місцевих банків, які зареєстровані в Луганську. Це – «Укркомунбанк» і «Східнопромисловий банк». Водночас «Укрексімбанк» та «Ощадбанк» вже зробили так, що наразі їхня СЕП працює через Київ. Звідси випливає, зазначає Сергій Кириченко, що проблем із виплатою пенсій бути не повинно. Щоправда, це не стосується Красного Луча.

«Що стосується відключення казначейства, то підприємства Луганської області мають можливість сплачувати податки. Але! Водночас державні та комунальні підприємства не можуть проводити розрахунки щодо будь-яких інших операцій. Зокрема, немає механізму, щоб ці підприємства могли розрахуватися перед постачальниками, суб’єктами господарювання, за поставлені товари або здійснені послуги», – сказав Сергій Кириченко.

Водночас, як повідомив начальник ГУ Пенсійного фонду в Луганській області Євген Комчадалов, червневі пенсії профінансовані у повному обсязі. За його словами, тим, хто ще не отримав свої гроші, мають донести їх сьогодні-завтра. Втім, щодо липневих пенсій Євген Комчадалов сказав: «Поживемо – побачимо».

Пункт пропуску «Ізварине» закритий

За повідомленням прес-служби Головного управління Міндоходів в Луганській області, у пункті пропуску «Ізварине-Донецьк», що в Краснодонському районі, наразі не здійснюється прикордонний та митний контроль. Про це в телефонному коментарі Радіо Свобода підтвердило і поінформоване джерело в Міндоходів.

«Ви ж розумієте, що там був збройний конфлікт. Тому звідти пішли і митники, і прикордонники. Юрисдикції наших органів там немає», – повідомило джерело.

20 червня «Ізварине» було обстріляне з гранатометів, мінометів, кулеметів і снайперських гвинтівок.

Усі лікарні Луганщини працюють у штатному режимі

Як переконує головний спеціаліст із питань медицини невідкладних ситуацій та медицини катастроф Департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Дем’ян Пархомчук, жоден із медичних закладів не припиняв своєї роботи.

«Щодо швидкої допомоги теж саме. Все працює. За необхідності будемо створювати додаткові бригади. Поки що служба швидкої допомоги і обласна лікарня забезпечені медикаментами», – додав Дем’ян Пархомчук.

Життя обласного центру, начебто, протікає у звичному руслі. Єдине, що одразу впадає у вічі, так це малолюдність на вулицях міста. Потік біженців із небезпечного регіону не припиняється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG