Доступність посилання

ТОП новини

Діалог з людьми, які репрезентують терористів, – світова практика – Олександр Чалий


Олександр Чалий, дипломат, колишній заступник голови секретаріату президента
Олександр Чалий, дипломат, колишній заступник голови секретаріату президента

Київ – Діалог з людьми, які репрезентують терористів, – світова практика, стверджує дипломат, колишній заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий. Крім того, на його думку, Росія зробила перший реальний крок до примирення з Україною. Що ще означає звернення президента цієї країни Володимира Путіна до Ради федерації російського парламенту з проханням скасувати постанову від 1 березня про використання російської армії на території України, Олександр Чалий розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Це свідчить про те, що мирний план, запропонований президентом України Порошенком, набирає обертів, і про його перші, хоч і невеликі, але успіхи. Водночас його не треба переоцінювати, тому що ситуація вкрай складна. В якомусь сенсі вже і Росія не контролює процеси, які відбуваються на Донбасі. Ми побачили трагічну ситуацію, коли український гелікоптер був збитий. Це дуже велика загроза всьому процесу примирення, який тільки починається. Тому ми маємо тільки слабку надію і маємо робити все можливе, щоб перші кроки із примирення продовжувалися. Дуже добре, що вони зараз підтримуються на міжнародному рівні, як із боку країн Заходу, так і перший реальний крок все ж таки зробила Росія.

– Які ще чинники, крім мирного плану Порошенка, можуть впливати на рішення Путіна?

– План Порошенка концентрується тільки на внутрішньому примиренні. Причини цієї ситуації лежать поза Україною. Щоб врегулювати ситуацію в Україні, ми повинні закликати США та Росію знайти примирення стосовно України в геополітичному вимірі, Брюссель та Москву – знайти примирення в геоекономічному вимірі. Дуже тяжко знайти порозуміння, коли анексований Крим. Але навіть у цих умовах нам потрібно мати певний позитивний порядок денний наших відносин із Росією, нам потрібно знайти розв’язки і в газових питаннях, і в економічних питаннях.

– Які заходи щодо внутрішньої політики має вживати українська влада надалі для мирного врегулювання конфлікту?

– Не треба вигадувати велосипед. Є вирішення аналогічних ситуацій через процеси історичного примирення усередині держави. Візьміть ірландський випадок: усе ж їм вдалося знайти певні рішення. Вони розмовляли, в тому числі, з людьми, які репрезентували терористів, ірландську армію спротиву і не брали участі у терористичних операціях. Тобто ми повинні йти шляхом широкомасштабного внутрішнього примирення. Вперше в нашій історії президент так звертає увагу на те, щоб відбулось історичне примирення стосовно пантеону героїв, стосовно якихось культурних традицій, щоб регіони отримали певну культурну автономію. Це повністю відповідає ідеям європейської інтеграції: толерантність, примирення, компромісність.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG