Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія» закликає вимагати від влади Росії розслідувати заяви про тортури Сенцова


Олег Сенцов
Олег Сенцов

«Міжнародна амністія» закликає вимагати від російської влади провести ретельне і незалежне розслідування заяв адвокатів про катування і погрози на адресу українського кінорежисера Олега Сенцова, якого затримали в Криму у травні, а зараз утримують за ґратами у Москві за підозрою у терористичній діяльності.

За повідомленням правозахисної організації, владі Росії треба нагадати, що всі затримані іноземці мають право на консульську допомогу, і вимагати негайного доступу для Сенцова і ще трьох затриманих у Криму українців до консула України.

Крім того, як заявили в «Міжнародній амністії», чотирьох затриманих громадян України, яких зараз утримують у Росії, треба повернути до Криму.

Правозахисники закликають писати листи з вимогою зняти із затриманих обвинувачення, які можуть бути пов’язані з їхньою громадянською позицією, генеральному прокуророві і голові ФСБ Росії.

Олега Сенцова та ще трьох громадян України співробітники ФСБ Росії затримали в травні у Криму. Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія, Олександра Кольчена та Олега Сенцова звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектору», однак українська радикальна організація це спростовує.

З вимогою звільнити Олега Сенцова до президента Росії раніше зверталися відомі у світі кінорежисери: Педро Альмодовар, Бертран Таверньє, Кен Лоуч, Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі та інші.

Олег Сенцов зняв фільм «Гамер» у 2011 році, і ця стрічка потрапила у програму Роттердамського кінофестивалю. Минулого року режисер отримав приз за проект нової стрічки «Носоріг», зйомки якої мав почати влітку.

XS
SM
MD
LG