Доступність посилання

ТОП новини

Україна може позмагатися за «великий реверс» – Продан


На переговорах із «Газпромом» Україна та ЄС єдині – Продан у Брюсселі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

На переговорах із «Газпромом» Україна та ЄС єдині – Продан у Брюсселі

Брюссель – Україна й далі підтримує пакетну пропозицію ЄС щодо ціни на російський газ і сплати боргів «Газпрому». Крім того, вона ще позмагається за так званий «великий реверс» зі Словаччини й запросить європейські компанії купувати російський газ на її східному, а не західному кордоні. Про це у Брюсселі за підсумками зустрічі з єврокомісаром з питань енергетики Ґюнтером Еттінґером заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан. Радіо Свобода мало змогу з ним поспілкуватися.

– Двостороння зустріч із єврокомісаром з питань енергетики – це спроба звірити годинники з ЄС у питаннях переговорів по газу чи йшлося про якісь нові пропозиції?

– Це потрібно, щоб і звірити годинники з європейською стороною, і підготуватися до тристоронніх переговорів. Зараз, після завершення нашої зустрічі з паном Еттінґером, триватимуть консультації на рівні експертів, вони обговорюватимуть питання стану поставок газу до України. Це включає і питання реверсних поставок, і питання забезпечення балансу газу в Україні та необхідних обсягів транзиту газу до європейських країн. Ми поінформували Європейську комісію, що залишаємося відкритими до тристоронніх переговорів на тих принципах, які були зафіксовані на останньому раунді перемовин у Києві, коли у нас була практично спільна позиція з ЄС і щодо ціни на газ, і щодо оплати рахунків.

– Наскільки реалістичним Ви вважаєте перехід до «великого реверсу» зі Словаччини до України, зважаючи на ті контракти, які словацька компанія Eustream має з «Газпромом»?

– На наш погляд, ці контракти не відповідають законодавству ЄС. Процедури, які можуть бути задіяні в цьому випадку, відповідно до законодавства Євросоюзу, передбачають розгляд питання регулятором. Це може зайняти певний час. Таким шляхом теж можна йти. Ми сподіваємося на підтримку Єврокомісії у цьому випадку.

«Газпром» зацікавлений у надійному транзиті, то немає ніяких підстав відмовляти європейським компанія закуповувати російський газ на кордоні Росії з Україною

З іншого боку, можна домовитися з «Газпромом». Якщо він, справді, зацікавлений у надійному транзиті й надійному постачанні російського газу до країн Європи, то немає ніяких підстав відмовляти європейським компанія закуповувати російський газ на кордоні Росії з Україною. Відповідно, європейські компанії зможуть цей газ зберігати в українських газосховищах для забезпечення надійності його транзиту до країн Європи. Або ж піти на відповідні узгоджені кроки з організації так званого «великого реверсу», щоб газ поступав в Україну від європейських компаній, вони його закачуватимуть до нас.

– Чи європейські енергетичні компанії вже відгукнулися на пропозиції українського уряду закуповувати газ на східному кордоні України й долучитися до спільного управління українською ГТС?

– Для того, щоб здійснити заходи зі спільної експлуатації української ГТС, остання має функціонувати відповідно до вимог Третього енергетичного пакету ЄС. Для цього потрібно мати незалежного газотранспортного оператора. Своєю чергою, для того, щоб створити таку компанію-оператора, потрібно ухвалити законодавчі зміни. Такий законопроект був розроблений Міністерством енергетики та вугільної промисловості й переданий Кабміном до Верховної Ради. Тепер ми працюватимемо з парламентом, щоб той його схвалив. Після цього ми зможемо здійснювати практичні кроки із залучення європейських та американських компаній до спільного управління українською ГТС.

– Україна справді не погодиться на жодний варіант знижок від «Газпрому» за жодної умови?

Ми сьогодні підтримуємо разом із Європейською комісією пропозиції, які були озвучені на останньому раунді переговорів

– Росія пропонує Україні так звану знижку за рахунок скасування урядом Російської федерації експортного мита. Такий механізм формування ціни українську сторону не задовольняє. Україна не піде на нього. Ми сьогодні підтримуємо разом із Європейською комісією ті пропозиції, які були озвучені на останньому раунді переговорів.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG