Доступність посилання

ТОП новини

Незвичне дослідження: Україна – «недобра країна»?


У новому рейтингу «добрих країн» Україна опинилася серед останніх – 99-ю зі 125. Автор незвичного дослідження пояснює, що намагався оцінити «доброту» країн за тим, які з них роблять найбільший внесок на користь людства і планети, а які, навпаки, існують радше як «нахлібники».

Клікніть, щоб переглянути таблицю повністю
Клікніть, щоб переглянути таблицю повністю

Україна – 99-а у світі за «добротою», стверджує новий «Рейтинг добрих країн», оприлюднений уперше. Усього до нього потрапили 125 держав і територій.

«Найдобріша» – Ірландія. Саме вона зробила найбільший внесок на користь людства і планети, вважає автор дослідження, міжнародний політичний консультант Саймон Ангоулт.

За його словами, його рейтинг оцінює країни за 35 показниками, згрупованими у сім категорій. Ці показники співвіднесені з обсягом економік досліджених країн, щоб не ставити в наперед невигідне становище бідніші й економічно слабші держави, каже він.

Зокрема, Україна виявилася серед перших у групі показників «Наука і технологія» – тут вона 13-а у світі. Посередні її дані в «Культурі» – 48-е місце – чи 57-е у «Світовому порядку». А от показники з груп «Добробут і рівність» (96-е місце), «Здоров’я і рівень життя» (105-е), «Міжнародний мир і безпека» (117-е) й особливо «Планета і клімат» (120-е зі 125) відносять українську державу далеко назад.

«Захід» не конче серед перших, Африка не завжди остання

Серед оцінюваних показників – наприклад, такі, як кількість іноземних студентів, які вчаться у країні, її витрати на міжнародний розвиток чи миротворчу діяльність або й навіть число нобелівських лавреатів із неї. Новий спосіб оцінки виявився суворим не тільки до України.

Сполучені Штати, які з багатьох оглядів часто залічують до провідних у світі, в нинішньому рейтингу не ввійшли й до першої двадцятки – вони стали 21-ми. Натомість африканська Кенія спромоглася на 26-е місце серед країн, про які зміг зібрати дані автор рейтингу.

Серед післярадянських країн найкраще оцінили Естонію з її 34-м місцем, серед учасниць СНД – Молдову з 60-м. Випереджають Україну, серед інших, також Киргизстан (74-й), Білорусь (82-а) чи Росія (95-а).

Рейтинг відсутності егоїзму

Як каже Саймон Ангоулт, «добра» країна в його рейтингу є протилежністю не до «поганої», а до «егоїстичної». Цей рейтинг не намагається давати моральні оцінки й не оцінює внутрішнє становище в тій чи іншій країні – він тільки намагається якнайоб’єктивніше визначити внесок кожної країни в загальне добро і, навпаки, те, що ця країна бере від світу – чи є вона донором світової спільноти, чи споживачем доброти інших.

Автор також не коментує причин тих чи інших результатів. Він визнає, що деякі країни, поставши перед суворими внутрішніми викликами, змушені зосередитися на добробуті свого населення, на своїй стабільності, а не на добрі інших. «Може, це правильно, а може, й ні – це питання дискусійне», – каже політконсультант.

Потрібна широка дискусія – автор рейтингу

Крім того, рейтинг складений за наявними даними, які не завжди найсвіжіші. Для нинішньої першої спроби брали те, що вдавалося підібрати – більшість цих даних виявилася за 2010 рік, але є показники і багатьох інших років.

Саймон Ангоулт іще не знає, чи робитиме цей рейтинг щорічним, чи, можливо, поновлюватиме його поточним чином, як тільки надходитимуть нові дані. За його словами, наступними місяцями він має намір запустити ще кілька схожих проектів, що матимуть на меті збудити у світі дискусію про те, як можуть країни врівноважити обов’язок перед власними громадянами і відповідальність перед усім світом.

Як стверджує автор, за останні 20 років він працював як політичний консультант у 53 голів держав чи урядів, і за цей час не бачив жодного прикладу, щоб якесь суто внутрішнє питання країни не можна було б значно поліпшити, взявши до уваги міжнародний контекст.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG