Доступність посилання

ТОП новини

Страх перед санкціями Заходу змусив Путіна позбутися мандата – Гольц


Президент Росії Володимир Путін, Ново-Огарьово, 25 червня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін, Ново-Огарьово, 25 червня 2014 року

У середу Рада федерації Росії скасувала свою ж постанову від 1 березня, яка дозволяла президентові використовувати російські Збройні сили на території України. Сенатори кажуть, що цей крок – позбавлення Путіна мандату на використання війська – буде сприяти покращенню російсько-українських відносин, але експерти відзначають, що по суті це майже не вплине на ситуацію. У Раді федерації не виключають, що до скасованої постанови можуть знову повернутися.

Скасуванню постанови Ради федерації передувало звернення президента Росії Володимира Путіна з проханням відкликати наданий йому дозвіл на використання Збройних сил Росії на українській території. У Кремлі пояснили, що рішення ухвалено у зв’язку з початком тристоронніх переговорів із врегулювання ситуації на сході України.

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Військовий експерт, заступник головного редактора «Ежедневного Журнала» Олександр Гольц вважає, що причиною раптової «миролюбності» російського керівництва став страх перед новими серйозними санкціями і подальшим небажанням країн Заходу вірити на слово президенту Путіну.

«Сенс полягає в тому, що всі знають про те, що Володимир Путін майстер словесної еквілібристики, і зрештою йому просто перестали вірити на слово. Зрозуміло, що причина несподіваної «миролюбності» Путіна і Ради федерації полягає в страху перед санкціями з боку Заходу. Ніяких інших підстав для цього немає і ось та еквілібристика, яка супроводжувала це голосування, зайвий раз це показує. Потрібне якесь документальне свідчення, яке б доводило, що Росія не збирається як мінімум відправляти війська», – зазначає Гольц.

Голосування щодо скасування резолюції Ради федерації від 1 березня 2014 року, про використання Збройних сил Росії в Україні, Москва, 25 червня 2014 року
Голосування щодо скасування резолюції Ради федерації від 1 березня 2014 року, про використання Збройних сил Росії в Україні, Москва, 25 червня 2014 року

Владна вертикаль в дії

Рішення Ради федерації було повністю очікуваним, говорять експерти. За останній час важко пригадати випадок, коли б верхня чи нижня палати російського парламенту відмовилися ухвалювати ініціативи президента Путіна. Як зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Дмитро Орєшкін, це цілком вписується в поняття владної вертикалі.

«Вертикаль вся зводиться до повноважень виконавчої влади, тобто президента. І що він скаже, те й буде робити нижня палата, верхня палата, політичні партії, Конституційний суд. Інакше це ніяка не вертикаль, а ганебне демократичне суспільство європейського порядку, яке ми у себе в Росії бачити не бажаємо», – зауважує політолог.

Рішення Ради федерації відкликати постанову від 1 березня, яка дозволяла введення військ на територію України, підтримали 153 сенатори, один виступив проти. У верхній палаті російського парламенту зазначили, що при необхідності можуть знову розглянути питання про застосування армії в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG