Доступність посилання

ТОП новини

Необхідно створити центральний орган для вирішення питань з переселенцями – УВКБ ООН


Необхідно створити центральний орган для вирішення питань з переселенцями – ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Регіональний представник УВКБ ООН в Білорусі, Молдові й Україні Олдріх Андрисек заявляє про необхідність налагодити координацію міністерств для роботи з вимушено переміщеними особами зі східних областей України і Криму. За його словами, це питання можна вирішити створенням центрального органу, до повноважень якого входили б усі питання, пов’язані з проблемами переселенців.

«В інших країнах, що теж зіткнулися з проблемою внутрішньо переміщених осіб, було створено окрему центральну інституцію для вирішенням цих питань. Чи буде створене окреме міністерство, або управління – неважливо. Тут питання повноважень, тобто які владні повноваження цей орган буде мати у питаннях координації дій інших органів і міністерств», – зазначає Олдріх Андрисек.

За останніми даними УВКБ ООН, кількість внутрішньо переміщених осіб становить майже 49 тисяч, і ця цифра постійно зростає. Раніше Україна не стикалася з такою великою кількістю переселенців, а тому українські органи влади не мають досвіду у вирішенні подібних питань. На думку Олдріха Андрисека, відсутній системний підхід до вирішення проблеми, який не закладений в жодному з законодавчих актів.

«Я раджу українському уряду слідувати міжнародним стандартам. Досвід у питаннях внутрішньо переміщених осіб мають європейські країни. Не так давно проблема з внутрішньо переміщеними особами була у Югославії. Можна також врахувати досвід Грузії. І звичайно, треба враховувати стандарти розроблені міжнародними організаціями», – заявив Олдріх Андрисек.

За його словами, уряду потрібно буде навчитись, як вирішувати проблеми, спричинені нетиповою і складною ситуацією.

XS
SM
MD
LG