Доступність посилання

ТОП новини

Із «Межигір'я» не вийде зробити національний парк – еколог


Київ – Частину територій «Межигір’я» (резиденції, приватизованої раніше екс-президентом Віктором Януковичем) повернули у власність держави. Активісти, що доглядають за «Межигір’ям», після втечі до Росії попереднього господаря, переконують – тут варто зробити національний парк. Але екологи проти: ці території надто малі для такого парку.

Прокуратура Київської області повернула частину територій «Межигір'я» у державну власність. Надалі ними опікуватиметься уряд. Про це повідомила Анна Кіщак, прес-секретар прокурора Київщини.

«Якщо у 10-денний термін рішення суду не буде оскаржене сторонами процесу, воно набуде чинності та буде направлене на виконання. В іншому випадку ще може бути апеляційне оскарження з боку товариства «Танталіт» та фонду «Відродження України», які є відповідачами у справі», – зауважила вона.

Україна повернула собі не всі території колишньої резиденції Віктора Януковича. Попереду ще судові тяганини стосовно Сухолуччя, лісомисливського господарства, та всієї нерухомості на території «Межигір’я». Про це розповів юрист Олександр Шкелебей. Тим не менше, за його словами, держава вже може розпоряджатися частиною земель, що перейшли до її власності.

Вони мають характер рекреаційного призначення. І розпорядження ними буде здійснюватися за погодженням кабінету міністрів
Олександр Шкелебей

«Вони мають характер рекреаційного призначення. І розпорядження ними буде здійснюватися за погодженням кабінету міністрів», – прокоментував активіст.

Чи вийде зробити національний парк на місці «Межигір’я»?

Координатор Автомайдану Дмитро Карп – один із тих, хто останні чотири місяці опікується «Межигір’ям». Активісти, які охороняють там природні скарби, переконані: із резиденції Януковича слід зробити національний парк. На думку Дмитра Карпа, це збереже флору і фауну від руйнування. Крім того, парк стане надбанням пересічних українців.

Граф Потоцький зі своє Софією нервово курять в стороні на тлі того, що зроблено в Межигір’ї
Дмитро Карп

«Саме національний парк, аби він був під природоохоронним законодавством. Чому? Пояснюю. Тому що граф Потоцький зі своє Софією нервово курять в стороні на тлі того, що зроблено в Межигір’ї», – додав юрист.

Із «Межигір’я» не вийде зробити національний парк. У цьому переконаний заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк. За словами експерта, території «Межигір’я» надто маленькі, аби вважатись природним парком.

«Межигір’я» не підходить по параметрах того, чим є національний природний парк
Олексій Василюк

«Національні парки – це великі природні території, величезні лісові й інші масиви, в яких, у тому числі, є частина, відведена під рекреацію. «Межигір’я» не підходить по параметрах того, чим є національний природний парк», – підсумував експерт.

За словами Олексія Василюка, із «Межигір’я» цілком може вийти дендропарк або парк-пам’ятка. Проте спершу потрібно завершити всі юридичні процедури та повернути усі землі у власність України, зазначають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG