Доступність посилання

ТОП новини

Влада Сімферополя здійснює сегрегацію кримських татар – Чубаров


©Shutterstock
©Shutterstock

Мустафа Чауш

Сімферополь – 26 червня в Криму вп’яте святкуватимуть День кримськотатарського національного прапора. На відміну від минулих років цього разу урочистості проводитимуть в умовах анексії півострова. Майже до останнього дня «влада» Сімферополя зволікала із погодженням місця проведення свята. Лідери кримських татар заявляють про відверту дискримінацію з боку «керівництва» півострова стосовно цього народу.

Щороку святкові заходи з нагоди Дня кримськотатарського прапора проводили у центрі Сімферополя. Але зараз збиратися на головній площі міста кримським татарам заборонили. Обґрунтування – саме 26 червня «Російська громада» Криму проводитиме тут марафон в рамках зустрічі колони гуманітарного вантажу з Мордовії.

Сімферопольська міська рада також заборонила проводити святкові заходи з нагоди Дня національного прапора у центральному парку міста, начебто через «небезпеку для сотень дітей, що відвідують парк».

Меджліс звинувачує «владу» Сімферополя у сегрегації кримських татар

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров не розуміє, яку небезпеку для громадян, особливо дітей, можуть становити заявлені у програмі святкових заходів конкурс дитячого малюнку на асфальті, кулінарний конкурс, виставка творів народного мистецтва і концерт.

«Але є заборона. Це означає сегрегація кримських татар. Сегрегація кримськотатарських дітей. Ви хочете що-небудь провести? Будь ласка, на околицю міста. Мені здається ті, хто заборонив або ухвалив це рішення, вони ще виходять з того, що Сімферополь, як вони кажуть, «наш», тобто їхній», – вважає голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Зрештою оргкомітет отримав дозвіл проводити святкові заходи у мікрорайоні компактного проживання кримських татар Ак-мечеть на околиці міста.

Під офіційною забороною опинився і автопробіг, присвячений Дню кримськотатарського прапора, знов-таки через можливі «незручності для перевізників та пасажирів, що може призвести до порушення їхніх прав», – стверджували у міській раді Сімферополя.

Флешмоби в рамках свята

Останні події активно обговорюють у соціальних мережах. Зокрема, більшість користувачів кримськотатарського сегменту Facebook висловили обурення такими діями місцевої влади. Водночас пропонували нові способи висловлення своєї позиції. Кримськотатарська молодь вирішила влаштувати флешмоби: протягом дня хлопці та дівчата з’являтимуться у центрі Сімферополя в одязі та прикрасах із кольорами і символікою національного прапора. Про це Радіо Свобода розповів представник оргкомітету заходу Ділявер Акієв.

«Вони звичайно використовуватимуть національну символіку: футболки, кепки. Зараз ця сувенірна, скажімо так, продукція вже перестає бути сувенірною та користується попитом», – розповів представник оргкомітету.

​Як повідомили у Меджлісі, флешмоби в рамках Дня національного прапора проведуть не лише у Сімферополі, а й в інших містах Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG