Доступність посилання

ТОП новини

Гучну акцію проти санкцій щодо Росії готують американські підприємці – огляд ЗМІ


©Shutterstock
©Shutterstock

Представники бізнесу протягом місяців висловлювали своє занепокоєння Білому дому і тепер ідуть на відкрите протистояння. Про доцільність санкцій щодо Росії пише американська преса. Ідея карати Росію не знаходить великої підтримки у Європі, там вірять миролюбним заявам Путіна – пише «The New York Times». США ж закликають звертати увагу не на слова, а на дії Кремля.

Адміністрація Барака Обами завершила роботу над санкціями третього рівня проти Росії – повідомляє «The New York Times». Планується заборонити американським компаніям працювати з деякими найбільшими банками Росії, заборонити передачу технологій російським енергетичним та оборонним компаніям та повністю припинити співпрацю з підприємствами російської «оборонки» – пише видання. Теоретично США можуть натиснути ще сильніше, але уряд країни вирішив – санкції, подібні тим, які діють проти Ірану, не були б ефективними проти Росії. Ідея карати Росію втім не знаходить підтримки у Європі. Там обирають – вірити миролюбним заявам Путіна. США ж закликають звертати увагу на вчинки, які у Путіна раз за разом розходяться зі словами – пише «The New York Times».

Опозиція до санкцій не лише у Європі, є вона і всередині США. З посиланням на анонімне джерело, «Businessweek» пише – Американська торгова палата та Національна асоціація виробників у четвергових випусках чи не усіх провідних американських видань розмістить на правах реклами оголошення про шкоду, якої санкції проти Росії завдадуть економіці Америки. «Ми занепокоєні тими діями, які зашкодять американським виробникам та призведуть до втрати робочих місць у США», – йдеться у тексті оголошення. Американські компанії бояться втратити ринки у Росії на десятки років вперед. Представники бізнесу протягом місяців висловлювали своє занепокоєння Білому дому, і ось тепер ідуть на відкрите протистояння з президентом США Бараком Обамою – пише «Businessweek».

Якщо десь санкцій проти Росії і не бояться, так це у самій Росії. Росія сьогодні – це унікальне місце, де повільні темпи економічного зростання не впливають ні на поведінку еліт, ні на вірність населення владі – пише у «The Moscow Times» Владислав Інозємцев. Російська економіка є ресурсною і залежить від нафти і газу, а не від реального сектору, проти якого вірогідні санкції. До того ж, будь-яку кризу у самій Росії росіяни списують на діяльність ворогів – пише автор. За таких умов російська еліта просто не має інстинкту самозбереження, який би примусив відреагувати на санкції. Особливість російської ситуації та її відмінність від демократичних країн з ринкової економікою веде до того, що перші тривожні сигнали тут прозвучать лише тоді, коли буде вже запізно щось рятувати. Ймовірно, ми побачимо повторення драматичних подій 80-х років, але, ймовірно, це станеться нескоро. Тож у час економічного спокою президент Росії раз за разом може дивувати світ своїми політичними вибриками – резюмує автор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG