Доступність посилання

ТОП новини

У Йорданії знімають звинувачення в тероризмі з відомого радикального проповідника


Абу Катада на слуханні в суді, 26 червня 2014 року
Абу Катада на слуханні в суді, 26 червня 2014 року

Суд у справах державної безпеки Йорданії визнав сьогодні радикального ісламського проповідника Абу Катаду не винним за звинуваченнями у змові з метою здійснення терористичних актів. проповідник розплакався в залі суду, почувши вердикт.

Але він далі лишається під вартою, бо проти нього чинні інші звинувачення, у змові з метою нападів на іноземців у Йорданії. Рішення в цій справі очікують пізніше цього року.

1999 року Абу Катаду засуджували в Йорданії за нині знятими звинуваченнями в тероризмі до довічного позбавлення волі заочно – він сам на той час жив у Великій Британії. Але, за йорданським законодавством, коли він після депортації з Великої Британії опинився в руках правосуддя особисто, той вирок був зупинений і справу розглядали знову.

Абу Катада не визнає вини за всіма звинуваченнями.

Його депортували до Йорданії минулого року після тривалої юридичної боротьби: уряди Великої Британії понад десять років, із 2002-го, домагалися депортації проповідника, але Абу Катада кілька разів через суди домагався зупинення планів депортувати його. Суди вирішували, що Абу Катаду не можна екстрадувати до Йорданії через побоювання, що там він може не отримати справедливого розгляду справи і що проти нього можуть використати докази, отримані під тортурами. Ситуація змінилася, коли Велика Британія і Йорданія уклали угоду про взаємну юридичну допомогу, яка мала відхилити такі побоювання. За той час він провів у Британії, де його вважали за загрозу національній безпеці, понад шість років в ув’язненні у процесі розглядів справ про депортацію.

Приблизно 53-річний Абу Катада аль-Філястині, відомий також як Омар Махмуд Мухаммад Осман, палестинець із йорданським громадянством, перебуває в переліку осіб, на яких накладені міжнародні санкції Ради безпеки ООН за звинуваченням у зв’язках із терористичною мережею «Аль-Каїда». Як вважають, він був одним із чільних помічників у Європі колишнього провідника «Аль-Каїди» Усами бін Ладена і духовним натхненником цього і ще кількох терористичних угруповань.

XS
SM
MD
LG