Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: одна з умов скасування візового режиму з ЄС – поновлення контролю над кордоном із Росією


Україна повинна повернути контроль над кордоном із Росією, щоб успішно впровадити План дій для лібералізації візового режиму з Євросоюзом, заявила сьогодні Радіо Свобода перший заступник міністра закордонних справ Наталія Галібаренко.

«Коли європейські експерти готували свої висновки, коли Україна закінчувала (виконання) першої фази, у нас виконання критеріїв із безпеки кордонів було найкращим. І ситуацію на кордоні ЄС оцінював дуже високо. Нині, через ситуацію на Сході країни, ми не можемо говорити про те, що повністю контролюємо українсько-російський кордон. Але це не означає, що ми опустимо руки, якраз і президент держави, й інші роблять усе, щоб ситуація на Сході повернулась у більш-менш конструктивне русло», – сказала вона, коментуючи ситуацію з забезпеченням охорони держкордону як частини Плану дій.

Галібаренко також зазначила, що Україна вивчає досвід Молдови, яка отримала від ЄС право на безвізовий режим із 28 квітня цього року.

У вересні і жовтні цього року Україну відвідають моніторингові групи Євросоюзу, які на місці з’ясовуватимуть, чи виконує Київ План дій – це стосується впровадження ухвалених цього року законодавчих актів, підготовки до видачі українцям біометричних паспортів тощо, повідомила Галібаренко.

Наразі Україна переходить до другої (імплементаційної) фази виконання Плану дій для лібералізації візового режиму з Євросоюзом. 23 червня Рада ЄС підтримала рішення про це.

XS
SM
MD
LG