Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики забороняють українському духовенству служити в храмах Луганщини – Філарет


Якою є роль Церкви під час протистояння на сході України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:06 0:00

Якою є роль Церкви під час протистояння на сході України?

Гість «Вашої Свободи»: предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет

Олександр Лащенко: Президент України Петро Порошенко оголосив уже кілька днів тому свій мирний план, запроваджене перемир’я. Українські силовики тільки у відповідь відкривають вогонь на Сході України.

Натомість бойовики, незважаючи на те, що вони теж нібито пристали під час переговорів у Донецьку до цього перемир’я, постійно атакують, немає жодної доби, щоб вони не атакували українські блокпости. Збили український гелікоптер, є дев’ять жертв серед українських силовиків. Захоплюють заручників, лік яких уже йде на десятки на Донеччині і на Луганщині. Й інші дії чинять.

Владико, звісно, церква може і зобов’язана закликати тільки до пошуку мирного розв’язання ситуації. Але ми бачимо, що, на жаль, принаймні на сьогодні, тільки силовий варіант залишається, інакше ця «сепаратистська зараза», як попереджає переважна більшість оглядачів, розповзеться далі зі Сходу України? Що в такій ситуації робити? Як тут обрати між тим, що треба дати відсіч озброєним сепаратистам і все ж таки домогтися будь-якою ціною миру для держави?

ЗАВАНТАЖИТИ

Нам не потрібний будь-який мир. Мир у рабстві, неволі, на окупованій території

– Церква завжди закликала і закликає до миру. Але нам не потрібний будь-який мир. Це повинні ми всі усвідомлювати. Нам не потрібний мир у рабстві, неволі, на окупованій території. Таким мир нам не потрібний.

Церква збирає кошти на армію. Машини подарували прикордонникам і військовим батальйонам, продукти харчування, закуповуємо бронежилети

І тому церква закликає, з одного боку, до миру, а з другого боку, до захисту своєї Батьківщини, своєї землі. Тому церква бере активну участь не в бойових діях, а активну участь у захисті. Церква збирає кошти на нашу армію. Збирає матеріальну допомогу. Ми машини від нашої церкви подарували прикордонникам і військовим батальйонам, які захищають нашу землю. Ми даємо туди продукти харчування, закуповуємо бронежилети.

Але все це є символічне, тому що церква не може забезпечити армію всім необхідним. Але показує приклад, що треба свою армію зміцняти. Тому що народ, який не годує свою армію, як говорить народна мудрість, буде годувати чужу армію. Нам не треба годувати чужу армію, нам треба свою армію.

І ми підтримуємо заклик президента Петра Порошенка, який сказав, що його найбільшим, першим завдання є зміцнення нашої української армії. Ми підтримуємо це. Дійсно, нам треба мати міцну армію.

Україна – країна миролюбна. Ніколи не загарбувала чужих територій. Добровільно віддала атомну зброю

Чому нам потрібно мати міцну армію? Україна – країна миролюбна. Якщо ми заглибимося в історію, то Україна ніколи не загарбувала чужих територій. Не було такого. Свою миролюбність Україна показала тим, що, будучи третьою ядерною державою у світі, вона добровільно віддала свою атомну зброю під гарантію трьох держав: США, Великобританії і Росії. І ось один з гарантів, Росія, не дотримується того договору, напавши на українську державу, і Крим тимчасово відібрала. Це ж порушення.

Тому ми звертаємо на це увагу і говоримо, що справа не тільки в тому, що порушений цей Будапештський протокол, а це підрив усіх міжнародних договорів. Після цього, скажіть, хто буде вірити міжнародним договорам, якщо вони можуть так порушуватися? Тому цю неправду церква повинна викривати, говорити на чорне, що це є чорне, а не біле.

Тобто, в такій ситуації, де є зараз не лише гостре політичне протистояння, але й воєнне, фактично проти України ведуть, як визнають фахівці не лише в Україні, а й за кордоном, неоголошену війну, церква не може бути осторонь?

– Не може. І вона не стоїть осторонь.

Церква не тільки з нашим народом, а з нашою армією

Коли зібрався Майдан, наша церква заявила, що вона з народом. Так і зараз. Вона не тільки з нашим народом, а вона з нашою армією. І ми по всій Україні, по всіх наших храмах постійно молимося не тільки за владу, а молимося насамперед за нашу армію, тому що наші офіцери і воїни стоять перед лицем смерті і помирають. І ми радіємо. Радіємо не тому, що вони помирають, а радіємо, що вони такі жертовні і такі сильні духом, що готові померти, а свою землю не віддавати.

Наш супротивник, Росія, думає перемогти Україну – ніколи не переможе! Не зброя перемагає, а перемагає дух і Бог

Так ось це є свідчення про силу народного духу. Якщо наш супротивник, Росія, думає перемогти Україну – ніколи не переможе! Тому що не зброя перемагає, а перемагає дух, і перемагає Бог. А Бог завжди на боці правди. А правда на нашому боці. Тому що ми віддали свою зброю і повірили, що вони будуть гарантувати нам територіальну цілісність. А вони хоч і ядерної зброї проти України не застосували, але територію відібрали.

Владико, на іншому боці, так би мовити, по той бік лінії фронту в цьому протистоянні сепаратистів і проукраїнських сил на сході держави є факти, і це в СБУ підтвердили, зі зброєю в руках є священики з Московського патріархату. Як це Ви прокоментували би?

Протистояння набуває вже таких рис, що деякі священики з того боку організовують злочинні групи, банди, беруть участь безпосередньо в цьому, підтримують не лише морально бійців, а й безпосередньо зброєю.

П’ята колона в Україні – церква Московського патріархату– пов’язана по руках і ногах Москвою

– Це є доказ того, що ця церква є п’ята колона в Україні. Не хочу сказати про всю церкву. Тому що там теж є патріоти, які вболівають, але в цілому ця церква залежить від Москви, вона є складовою частиною Московського патріархату і пов’язана по руках і ногах Москвою. Тому вона нічого не може робити, крім тільки закликати до миру, молитися – і все. Навіть матеріальну допомогу не може давати.

Я звернувся, всі церкви України, будемо збирати кошти на допомогу армії

Коли я звернувся до них: давайте ми разом, усі церкви України, будемо збирати кошти на допомогу нашій армії, то вони відмовилися.

Представники Московського патріархату?

Представники Московського патріархату відмовилися

– Представники Московського патріархату відмовилися, що вони не можуть, тому що це буде нібито свідчити про слабкість нашої армії, що вона потребує допомоги населення. Це лукавство і неправда. Під час Великої вітчизняної війни церква збирала кошти і на танкову колону, і на ескадрилью. Збирала, не говорила, що наша армія слабка. Тому раз вони не хочуть, то не хочуть не тому, що не хочуть, а тому, що їм не дозволяють цього.

У цьому зв’язку є поки не до кінця перевірена інформація, що можливий візит в Україну у зв’язку з відзначенням чергової річниці хрещення Русі патріарха РПЦ Кирила. Є вже неоднозначна реакція з боку українських урядовців, які вважають такий візит, якщо він справді відбудеться, не дуже бажаним у нинішній ситуації.

А як Ви вважаєте, такий візит може здійснитися? Якщо справді патріарх Кирило приїде в Україну, можлива, наприклад, Ваша зустріч з ним? Чи це виключається?

Кирила в Київ влада наша не пустить. Є агітатор «руського мира»

– По-перше, ми вже зробили свою заяву з цього приводу, з приводу можливого приїзду патріарха Кирила в Київ на святкування Дня хрещення Русі. Що ми написали? Ми написали, що передбачається запрошення патріарха Кирила в Україну, у Київ, на святкування хрещення Русі. Влада наша не пустить його. Тому що він уже засвідчив, що він є агітатор «руського мира», тобто Російської імперії, ідеології, яка зараз виливається в тому, що відбувається в Криму і на Донбасі. Це результат його «русского мира». Тому влада, я так думаю, не допустить його.

В Херсонес може запросити єпископат український і провести Архієрейський Собор

Тоді він, поскільки його не пускають у Київ, переносить це святкування в Херсонес, у Крим, який зараз окупований Росією. І там він може запросити туди єпископат український і провести там несподівано Архієрейський Собор.

Це може бути? У Вас є такі дані?

Обрати нового предстоятеля, який буде служити Москві

– Є. І обрати нового предстоятеля, який буде служити Москві, угодного їм, а не Україні.

І ми це вже опублікували. І тому зараз дивимося, як буде поводити себе патріарх Кирило. Тому що головна мета – зібрати український єпископат і обрати предстоятеля угодного Москві. Піде він на це зараз, після того, як ми все це оголосили, чи не піде?

Якщо справді в патріарха Кирила є такі наміри, якщо справді він їх здійснить, щоб був дійсно, як Ви кажете, угодний Москві предстоятель УПЦ МП, то виходить, що до цього часу політика саме Московського патріархату не зовсім догоджає Москві? Так виходить? Все ж таки ця церква незалежна.

– Митрополит Володимир неугодний Москві. Був угодний. А зараз неугодний. Тому що він все ж таки прихильник того, щоб українська церква була незалежною від Московського патріархату. І Москві такий предстоятель зараз неугодний. Їм тому потрібний такий предстоятель, який буде захищати тут інтереси Росії, інтереси Москви, а особливо в цьому вже військовому протистоянні. І, Ви бачите ж, захищають же інтереси Москви і багато єпископів, і духовенства, і мирян захищають.

Московського патріархату?

– Московського патріархату. І це правда. І ми повинні цю правду говорити.

Ще є інформація, Кирило хоче зібрати український єпископат на кордоні України, Росії і Білорусі

Я Вам ще хочу додати. Зараз вже у нас є інформація, що патріарх Кирило хоче зібрати український єпископат на кордоні України, Росії і Білорусі.

У якому місті?

– Я не знаю. Там якесь місто. І провести там фестиваль. Але на фестиваль цей… Коли проливається кров, а вони фестиваль будуть...

Це теж до річниці хрещення Русі, так?

– Це найближчим часом.

Митрополита Володимира як недієздатного відсторонити

Але головне – зібрати єпископат. І там у присутності патріарха митрополита Володимира як недієздатного, хворого, відсторонити, а обрати свого предстоятеля. Про це вони не говорять, але про це думають, і це готують.

Ми спостерігали, не лише вірні, а й уся преса, що відбувалося минулої неділі в Києві на території і навколо Києво-Печерської лаври. Було таке певне протистояння.

Перед цим один із лідерів донецьких сепаратистів, так званий «губернатор» «ДНР» Павло Губарєв, анонсував навіть збройне повстання в Києві. Анонсували створення так званої «Київської народної республіки». І от наступного дня після такої його заяви, яку він оприлюднив у мережі «Фейсбук», дійсно, на території Києво-Печерської лаври мала зібратися хресна хода. Були деякі дані, правда, офіційно не підтверджені, що саме тоді, у неділю, на території лаври лунали заклики до збройного повстання проти нової київської влади.

Водночас, ми пам’ятаємо, оточила самооборона Майдану територію Лаври. І, наскільки відомо, були представники Київського патріархату. І хресна хода Московського патріархату таки не відбулася.

– Не відбулася.

Треба акцентувати не на тому, що там були два священики Київського патріархату. Без благословення церкви. І ми потім звернули на це увагу, що це не з благословення церкви. Ми проти насильницького захоплення храмів, у тому числі і Києво-Печерської лаври.

Але треба звернути увагу, що не тільки в Донецьку хочуть підняти протистояння, а вже хочуть поширити на Україну, у тому числі і на Київ. І те, що відбулося у Лаврі, і свідчить про те. На кого ж вони спираються? На так зване «політичне православ’я». Це ж «політичне православ’я» хотіло зробити хресну ходу від Лаври до Хрещатика.

Але ініціатори хресної ходи, яка так і не відбулася, стверджують, що, мовляв, вони просто хотіли закликати до миру на сході України, вони не хотіли закликати до збройних повстань і так далі.

– Це вони після того, як їм не дозволили. А коли вони готували, то там зовсім інші були гасла. Не до миру. Якщо до миру, то засуджуйте агресорів. Якщо ви любите мир в Україні, то засудіть агресора. Росія – агресор. Чому ви не засуджуєте її? І тому вірно зробив «Правий сектор», що не допустив, щоб вони пройшли вулицями Києва і тут демонстрували, і об’являли те, що так званої «ДНР» керівник заявив, що і Київ буде об’являти «Київську народну республіку».

Та й не тільки київську. Ми знаємо, маємо інформацію, що і по інших областях готується те ж саме. Тобто, йде нагнітання, руйнування миру не тільки на сході, а по всій Україні.

Але Ви наголошуєте, що під час цих подій минулої неділі на території Лаври і поза нею ваші представники не мали наміру і жодним чином не здійснювали будь-якого фізичного впливу на своїх опонентів?

Київський патріархат стоїть на позиції незахоплення храмів Московського патріархату. Хочемо об’єднатися в церкву помісну, але не шляхом захоплення. Нам не потрібні храми без людей

– Вони хотіли молитися там. Молитися хотіли. Але на території Києво-Печерської лаври. Але ми їх не благословляли цього робити. Чому не благословляли? Тому що ми заявили, що Київський патріархат стоїть на позиції незахоплення храмів Московського патріархату. Ми хочемо об’єднатися в одну церкву помісну, але не шляхом захоплення храмів. Нам не потрібні храми без людей.

До речі, це реальна мета, на Ваш погляд, отаке об’єднання, про яке Ви зараз говорите?

Буде об’єднання. Іншого виходу немає

– Буде об’єднання. Іншого виходу немає.

Щире, без тиску?

Раз живуть в Україні, їдять український хліб, повинні служити українському народу і українській державі, а не російській

– Щире, без тиску. Сам народ побачить і духовенство побачить: раз вони живуть в Україні, їдять український хліб, то вони повинні служити українському народу і українській державі, а не російській.

Ви ж визнаєте, що є чимало в Московському патріархаті служителів, які є українськими патріотами і відстоюють проукраїнську позицію?

– Є. І ми це знаємо.

Відразу після того, як Крим був захоплений, преса неодноразово повідомляла, у тому числі і Радіо Свобода, про великі труднощі для парафій Київського патріархату, про агресивні дії з боку так званої «самооборони» Криму, якихось невідомих осіб, вчинення перешкод священикам і взагалі просто спроби відібрати ці храми. Цей процес в Криму триває?

У Криму декілька храмів вже забрали. Храм у Сімферополі – хочуть переглянути угоду про оренду. Раніше платили гривню в рік, хочуть 600 тисяч

– У Криму декілька наших храмів уже забрали. Зокрема у селі Перевальне. Перешкоди є. І зараз наший центральний храм у Сімферополі – хочуть переглянути угоду про оренду. Якщо ми раніше платили оренду в одну гривню на рік, то зараз хочуть, щоб ми платили 600 тисяч гривень за рік. Тобто в 600 тисяч разів збільшили оренду.

Тому тиск на нашу церкву йде. Але не такий, як у Луганській області. А в Луганській області нашому духовенству не дозволяють служити в наших храмах.

Хто це робить? Хто перешкоджає?

– Перешкоджає так звана «луганська влада» «ЛНР» і терористи.

Тобто, озброєні люди приходять на територію храму?

– Приходять і чергують, щоб віруючі не приходили до наших храмів.

А скільки в Криму ще залишилося храмів Київського патріархату, які діють?

– Зараз у Криму у нас діє 10 храмів, і є 13 священиків.

І незважаючи ні на що, вони все ж таки продовжують свою місію?

– Вони продовжують свою місію.

А в Перевальному як відібрали храм? Як це обґрунтовувала так звана «кримська влада»?

– Прийшов московський священик і сказав нашому священику, Київського патріархату, щоб він вибирався з цього храму. Він не погодився. Тоді вночі прийшли так звані «козаки» і викинули всіх. Там постраждала дочка нашої парафіянки, яка була у храмі.

Навіть формальних рішень суду, нічого не пред’являли?

– Ніяких рішень суду не було.

Ми маємо завершувати нашу розмову. Не на дуже оптимістичний лад ми це робимо. Але все ж таки сподіватимемося на краще.

Твердо віримо в перемогу України. Ми стоїмо на боці правди. Де правда, там Бог. Де Бог, там перемога

– Ми при всій цій ситуації твердо віримо в нашу перемогу.

У перемогу України?

– У перемогу України. Чому ми віримо? Тому що ми стоїмо на боці правди. Правда з нами. А там, де правда, там Бог. А там, де Бог, там перемога.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG