Доступність посилання

ТОП новини

Ірак вітає авіаудар Сирії по бойовиках


Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі привітав сьогодні повітряний удар урядових військ Сирії по бойовиках-ісламістах на кордоні двох країн. В інтерв’ю британській телерадіокомпанії BBC він заявив, що удар відбувся з сирійського боку кордону.

Іракські військові і джерела з лав бойовиків свідчать, що сирійський удар на прикордонному переході Аль-Каїм, який бойовики захопили днями, відбувся все ж усередині території Іраку.

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ, який перебуває сьогодні в Багдаді з неанонсованим візитом, закликав лідерів Іраку єднатися, щоб протистояти наступові ісламістів із сунітського угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії» і його союзників. Це радикальне збройне угруповання, що діє на частині територій обох країн, заявляє про свій зв’язок із терористичною мережею «Аль-Каїда».

Іракську кризу з наступом ісламістів також обговорює сьогодні державний секретар США на зустрічах у Парижі з представниками Ізраїлю, Саудівської Аравії і Йорданії.

Тим часом в апараті президента Іраку сьогодні оголосили, що перша сесія обраного наприкінці квітня парламенту має відбутися 1 липня. Це має почати процес створення нового уряду.

Рішення оголосили по тому, як нинішній прем’єр Нурі аль-Малікі, представник шиїтської більшості, відкинув учора заклики створити уряд національного порятунку з ширшою участю сунітів і курдів, назвавши ці заклики «заколотом проти Конституції».

Його політичний блок здобув найбільше голосів на виборах, але для створення нового уряду потребуватиме здобути підтримку інших політичних сил.

Прем’єр зазнає широкої критики за те, що спричинився до розпалення напруженості між етнорелігійними громадами Іраку – шиїтами, сунітами й курдами – тим, що свій нинішній уряд склав переважно з шиїтів і, як кажуть критики, ігнорує інтереси інших громад.

XS
SM
MD
LG