Доступність посилання

ТОП новини

До бойовиків на сході України долучаються узбеки


Бойовик із автоматом Калашникова у руках, який назвав себе Бахтіором, уродженцем Узбекистану, (фото від 22 червня 2014 року, Сіверськ, Донецька область)
Бойовик із автоматом Калашникова у руках, який назвав себе Бахтіором, уродженцем Узбекистану, (фото від 22 червня 2014 року, Сіверськ, Донецька область)

Останні новини зі сходу України свідчать про те, що проросійські сепаратисти розглядають країни Центральної Азії як потенційне джерело військово підготовлених бойовиків. Все більше свідчень з’являється про те, що найманці приїжджають до України через обіцянки матеріальної винагороди, а деякі бойовики, можливо, мають надію отримати російське громадянство.

Кореспондент Узбецької редакції Радіо Свобода зателефонував вербувальникам угруповання «Донецька народна республіка», яке в Україні визнане терористичною організацією. Він назвався громадянином Узбекистану і спитав, чи зможе він і його співвітчизники приєднатися до бойовиків.

«У принципі це можливо, але оскільки у вас паспорт не російський, для цього будуть потрібні спеціальні зусилля», – відповів йому співрозмовник телефоном із московського офісу «ДНР».

Вербувальник також додав, що зарахування до бойовиків є добровільним і грошей очікувати не варто.

Інший представник угруповання «ДНР» із Донецької області розповів кореспонденту Радіо Свобода, що бойовиків для вербування цікавлять лише люди «із правоохоронних органів чи з військовою спеціалізацією».

Також, агентство Reuters оприлюднило фотографію, зроблену 22 червня у місті Сіверськ Донецької області. На фото – бойовик із автоматом Калашникова у руках, який назвав себе Бахтіором, уродженцем Узбекистану.

Все це деякою мірою підтверджує ідею про багатошаровий склад сепаратистської армії на сході України. Спочатку бойовики стверджували, що всі вони походять з України, однак відтоді стало відомо про участь бойовиків із усієї Росії, а також Північного Кавказу, Південної Осетії, а невелика їх кількість походить із Центральної Азії. Деякі з бойовиків стверджують, що борються за проросійські чи православні настрої. Інші найманці, воюють задля грошей.

На аматорському відео 21-річний російський військовий курсант, якого затримала українська Нацгвардія, розповідає, що відгукнувся на інтернет-оголошення про вербування до армії угруповання «Донецька народна республіка».

«По телефону я подзвонив координатору, який пообіцяв мені 1000 доларів на день за участь в активних бойових діях і дав інструкції на перший час», – розповідає курсант.

(Відео користувача YouTube)

​Шавхат Мухамед, громадянин Узбекистану, який брав участь у протестах Майдану, розповів Радіо Свобода, що його знайомим чеченцям та узбекам у Луганській області запропоновували від 50 до 100 доларів на день, щоб боротися на стороні сепаратистів.

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» повідомило 23 червня, що Росія намагалася завербувати ветеранів французького Іноземного легіону, пропонуючи їм 10 тисяч євро на місяць.

Існування неофіційних сепаратистських органів зі своїми власними збройними силами і процесом вербування у Донецькій і Луганській областях дозволяє Москві стверджувати, що вона не має прямого стосунку до бойовиків на сході України. Такому твердженню допомагає і скасований Радою федерації Росії дозвіл на військове втручання в Україні.

Але деякі найманці, можливо, все ж таки сподіваються на вдячність з боку Росії. Адже у квітні Фонд російських мігрантів заявив, що більше ніж 100 тисяч мігрантів висловили готовність «захищати інтереси Росії в будь-якій точці світу» в обмін на російське громадянство.

За матеріалами Дейзі Сінделар і Меркхата Шаріпжана

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG