Доступність посилання

ТОП новини

В Україну йде жорсткий конкурент з ЄС


Олексій Плотніков, доктор економічних наук
Олексій Плотніков, доктор економічних наук

Київ – Не раніше ніж за 3 роки більшість українців відчують позитивні зрушення від підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС, вважає доктор економічних наук Олексій Плотніков. Найбільш проблематичним він називає запровадження європейських стандартів при виробництві українських товарів. В інтерв’ю Радіо Свобода експерт розповів які ще ускладнення можуть чекати на українських виробників після підписання угоди.

– Це відкриття ринків для західної продукції, яка буде більш конкурентною, яка буде більш якісною. Навіть при тому, що у нас на 50 відсотків знецінилася грошова одиниця, все ж будуть позиції, за якими ця продукція буде більш конкурентною і за ціновим фактором, і за іншими факторами. Будуть проблеми в українських виробників. Це питання з харчовою промисловістю. Це питання і щодо машинобудування і за іншими позиціями. Тобто в Україну приходить конкурент досить жорсткий. З цим конкурентом потрібно рахуватися.

– Тим часом міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета запевняє, що Євросоюзу може бути цікаве українське машинобудування, щоправда після проведення необхідної переорієнтації. Ви з цим згодні?

– Переорієнтація на стандарти європейського союзу може й 10 років відбуватися. Тобто, теоретично вона може зацікавити. Але це не означає, що ми підпишемо, потім ратифікуємо, а в же за місць будуть стандарти Європейського союзу. Це найбільш проблематична частина цієї угоди – перехід України на стандарти Європейського Союзу.

– Також Павло Шеремета переконує, що Україна зможу запропонувати споживачам у ЄС конкурентоспроможні харчові продукти. Це дійсно так?

– Зараз технології однакові. Штучні барвники чи штучні додатки до харчових продуктів, не можна казати, що вони у нас натуральні, а у Західній Європі ненатуральні. У нас є така галузь як фермерський продукт. У нас є можливість її розвивати. Але те, що йде до українських супермаркетів, умовно кажучи, не є чимось «не сплюндрованим» і дуже «цнотливим». Якість не є гарною якоюсь.

– Які ж позитиви отримає Україна внаслідок підписання угоди з Європейським Союзом?

– Це ринок Європейського Союзу і він дуже великий. Якщо Україна буде орієнтуватися на постачання на цей ринок, це – можливості для збільшення експорту, надходження іноземної валюти, надходження додаткових доходів до державного бюджету, що дозволить фінансувати, наприклад, бюджетні програми. Тобто, тут треба розуміти, що, коли Україна націлена на ринок Європейського Союзу, тоді треба визначитися – що випускати, за якими критеріями, за якими стандартами, як знайти своє місце на європейському ринку і багато чого іншого? Але це можливості дуже великі, дуже позитивні відкриваються для України.

– Коли ж пересічні українці відчують зростання добробуту, як наслідок асоціації з ЄС?

– З точки зору окремої продукції, чи окремих секторів, то це можна буде побачити вже після ратифікації, після того як це запрацює. Тоді, можливо, буде інші структура імпортних товарів, можливо, до нас більше буде надходити імпортної продукції за кращим цінами. Хтось, якщо працює на підприємствах які є експортерами – може збільшитися експорт продукції. Але на макроекономічному рівні позитиви будуть протягом 3-5 років. Після цього у нас почнуться відчутні позитиви у випадку оптимістичного розвитку подій.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG