Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Дніпропетровська демонтували пам’ятник Леніну


У Дніпропетровську демонтували пам’ятник Леніну біля ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

У Дніпропетровську, неподалік будівлі облдержадміністрації, у п’ятницю демонтували стелу з барельєфом Леніна та написом «Победа коммунизма неизбежна».

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, поспостерігати за роботами комунальників та зробити останні фото стели на згадку прийшли десятки жителів Дніпропетровська. На місці, де стояв барельєф, учасники демонтажу написали крейдою: «Поїхав додому, до Москви. Слава Україні!».

За словами керівника штабу національного захисту Дніпропетровської області Юрія Берези, демонтаж відбувся з ініціативи штабу, знятого Леніна передадуть до музею, а на його місці планують встановити монумент Героям України – Небесній сотні, а також українським військовим, загиблим у зоні АТО.

«Рішенням штабу національного захисту в Дніпропетровській області сьогодні був демонтований один із «моментів» тоталітарного режиму на території України. Ми не можемо зберігати й захищати чужих ідолів, а патріоти вже неодноразово намагались його знищити. Ми як патріоти зробили це публічно, за присутності преси й громадян, і відправимо його на смітник історії, де йому й місце. Тут буде не тільки алея Героїв Майдану, а й всіх Героїв України, які загинули за незалежність України, яка виборюється сьогодні на Сході», – зазначив Береза.

У лютому 2014 року в Дніпропетровську активісти «Правого сектору» повалили пам’ятник Леніну на головній площі міста. П’єдестал, де стояла скульптура, був перетворений на імпровізований монумент Героям Майдану.

Пізніше у місті виникла дискусія щодо подальшої долі колишньої площі імені Леніна (нині, за рішенням міськради, – Героїв Майдану).

XS
SM
MD
LG