Доступність посилання

ТОП новини

Угоду України і ЄС підписано. Санкції проти Росії можуть ухвалити без зволікань


Петро Порошенко дає прес-конференцію після підписання Угоди з ЄС в Брюсселі, 27 червня 2014 року
Петро Порошенко дає прес-конференцію після підписання Угоди з ЄС в Брюсселі, 27 червня 2014 року

Брюссель – Підписана у п’ятницю економічна частина Угоди про асоціацію стала символічним жестом незворотності України на шляху євроінтеграції. Водночас, цей, названий і лідером України, і керівниками ЄС, «величний день» був позначений пошуком у Брюсселі вирішального зусилля, щоб змусити Росію припинити роздмухувати військовий конфлікт на сході України.

Ручка, скористатись якою минулої осені у Вільнюсі відмовився Янукович, у п’ятницю була задіяна у Брюсселі: український президент Петро Порошенко разом із головами країн ЄС підписав Угоду про асоціацію.

Президент Порошенко, звертаючись насамперед до населення та підприємців Донбасу, пояснив деякі переваги, які їм відкриває Угода з ЄС.

Підписання Угоди про асоціацію означає нові інвестиції, нові правила без корупції, нові найбільші ринки світу
Петро Порошенко

«Підписання Угоди про асоціацію означає для них нові інвестиції, нові правила без корупції, нові найбільші ринки світу. При цьому я передбачаю, що ми внаслідок цього не втратимо жодного ринку, на якому ми присутні, включно із російським», – зазначив Порошенко.

Порошенко обіцяє ввечері вирішити, чи продовжувати перемирʼя на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Єврокомісар з політики сусідства та розширення Штефан Фюле протягом кількох років був, так би мовити «на передовій лінії» приготувань, консультацій та переговорів щодо Угоди про асоціацію із Україною. Нинішнє підписання цього документа викликають водночас і радість, і сум.

«Коли президент Порошенко показав ручку, якою він підписав угоду, і на якій викарбувана дата Вільнюського саміту, я думав про всі ті життя, які можна було врятувати, якби вона була укладена саме у Вільнюсі. Але я щасливий, що ми це зробили сьогодні, спираючись на вільну та суверенну волю українського народу», – поділився своїми враженнями єврокомісар Фюле.

ЄС сподівається на низку кроків до 30 червня

Водночас із урочистою частиною, на саміті у Брюсселі голови європейських держав та установ ЄС разом міркували, як погасити пожежу, що палає на сході України.

Лідери ЄС дали зрозуміти, що можуть у будь-який момент застосувати вже підготовлені обмеження для Росії. Водночас, вони вирішили, що до 30 червня будуть зроблені кілька негайних кроків. По-перше, ухвалять угоду про механізм контролю з боку ОБСЄ для припинення вогню і для ефективного контролю на кордонах. По-друге, мають повернути українській владі три контрольно-пропускні пункти «Ізварине», «Должанський» та «Краснопартизанськ».

Голови держав ЄС також закликали звільнити заручників, включно зі всіма спостерігачами від ОБСЄ та започаткувати реальні переговори із реалізації мирного плану президента Порошенка.

Сам український президент каже, що то неправда, ніби всередині ЄС існують розбіжності щодо України.

«Не існує різних думок всередині Європейської ради, – каже український керівник. – Всі абсолютно одностайні в тому, що треба продемонструвати солідарність з Україною, що її слід підтримати і що питання європейських цінностей, свободи та демократії – понад усе».

Нам не потрібні санкції заради санкцій, нам потрібен мир
Петро Порошенко

«Нам не потрібні санкції заради санкцій, нам потрібен мир», – резюмував Порошенко.

Кримські товари без української сертифікації до ЄС не пустять

Європейські лідери у своєму підсумковому рішенні також кажуть, що шкодують із приводу того, що припинення вогню, якого дотримувалася українська влада, не призвело до повної зупинки військових дій на сході України. Голови держав та урядів ЄС «закликали Російську Федерацію активно скористатися своїм впливом на незаконні озброєні формування та припинити потоки зброї й військовиків через кордон. Це необхідно для отримання швидких та надійних результатів у деескалації напруги».

Після березневого рішення Європейської ради не визнавати незаконну анексію Криму і Севастополя, Євросоюз нині привітав послідовність роботи, виконаної Єврокомісією для здійснення цієї політики, та ухвалив рішення заборонити імпорт на європейський ринок товарів із Криму та Севастополя, які не мають української сертифікації.

Нарешті, рішення щодо продовження терміну припинення вогню має бути ухвалене у п’ятницю вечором після консультацій із урядом та військовими, заявив президент Петро Порошенко у Брюсселі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG