Доступність посилання

ТОП новини

Кримських татар у Криму заганяють в етнічну резервацію?


Святкування Дня кримськотатарського національного прапора, Сімферополь, 26 червня 2014 року
Святкування Дня кримськотатарського національного прапора, Сімферополь, 26 червня 2014 року

Сімферополь – Попри заборону «керівництва» міста, у Сімферополі 26 червня відзначали День кримськотатарського національного прапора. Народні гуляння та святковий концерт проходили не у центрі міста, як у минулі роки, а на околиці, під супроводом загонів російського ОМОНу та поліції, автозаків. Потрапити на територію, де проходив святковий концерт, можливо було лише крізь металошукачі. Кримські татари кажуть, що з них намагаються зробити «аборигенів Північної Америки» та ізолювати від решти суспільства, створюючи гетто за етнічною ознакою.

Ранкова злива ледь не поставила проведення святкових заходів під загрозу зриву. Проте, коли негода минула, у Дитячому парку Сімферополя відбувся перший флешмоб. Привітати кримських татар із святом прийшли матусі та діти у вишиванках із кримськотатарськими прапорцями в руках, а також небайдужі мешканці міста. Серед присутніх був і місцевий блогер Борис Таторин, який тримав у руках український прапор.

Святкування Дня кримськотатарського національного прапора, Сімферополь, 26 червня 2014 року
Святкування Дня кримськотатарського національного прапора, Сімферополь, 26 червня 2014 року

«По-перше, я прийшов підтримати кримських татар. Друга причина: довести, що незважаючи на жодні причини та заборони, ми усе одно єдині та толерантні. В «Конституції» Криму і в указі президента Путіна сказано, що в Криму діють три мови, відповідно, і підтримка культури теж повинна бути», – зазначає Борис Таторин.

Протягом дня в столиці Криму можна було спостерігати багато молоді, одягненої у футболки з кримськотатарською символікою, зі стрічками та прикрасами, виконаними в кольорах національного прапора – синього і жовтого. По Сімферополю роз’їжджали машини з кримськотатарськими національними стягами.

Місцева преса повідомила про інцидент, що стався у центрі Сімферополя: п’ятеро чоловіків напали на машину з кримськотатарськими прапорами. Нападники вихопили з машини два прапори, після взялися топтати і рвати їх. За словами очевидця, поряд знаходилася кримська «самооборона», до обов’язків якої входить забезпечення громадського правопорядку. Представники «самооборони» спостерігали за бійкою, без втручання та спроби зупинити нападників.

Вперше День прапора святкували з ОМОНом і автозаками

Щороку святкові заходи з нагоди Дня кримськотатарського прапора проводили у центрі Сімферополя. Але зараз збиратися на головній площі міста кримським татарам заборонили. Обґрунтування – саме 26 червня «Російська громада» Криму мала проводити тут марафон у рамках зустрічі колони гуманітарного вантажу з Мордовії.

Як повідомив кореспондент Радіо Свобода, головні урочисті заходи кримськотатарської громади проходили на околиці міста, в мікрорайоні компактного проживання кримських татар Фонтани. Пустир серед недобудованих будинків та багатоповерхівок огородили металевою решіткою та поставили металодетектори. Слідкувати за правопорядком приїхали понад сто представників російської поліції, ОМОНу з собаками. На під’їзді до місця подій чергували кілька автозаків. На даху багатоповерхового будинку можна було помітити снайперів.

На свято кримськотатарського прапора прийшли понад три тисячі кримських татар. Але настрій в людей був пригнічений, оскільки усе, що відбувалося, за словами кримських татар, нагадувало більше резервацію.

Аділь Аметов приїхав із Туреччини, гостює у родичів. Побачене його вразило. «Загнали кримських татар в гетто десь на околиці міста. Оточили автозаками, омонівцями. Народ тримається, народ не сумує, але народу показали, де його місце. Це дуже сумно», – поділився враженнями чоловік.

Член Меджлісу кримськотатарського народу Еміне Авамілєва зазначила, що головне – це факт, що святкування Дня кримськотатарського прапора все ж відбулося. «Гадаю, що цей захід, який демонструє єднання нашого народу, а майбутнє нашого народу – в єдності», – сказала вона.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму виступі зазначив, що не можна ставитися до частини кримського суспільства як до «другого сорту».

«Наша позиція полягає в тому, що остаточна крапка у всіх питаннях, пов’язаних з останніми змінами щодо Криму, не може бути поставлена, доки не буде чітко обумовлено остаточне рішення шляху відновлення прав кримськотатарського народу», – заявив Рефат Чубаров.

У своїй промові він згадав ім’я лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, щодо якого продовжує діяти заборона на в’їзд до Криму. Після цих слів присутні почали скандувати «Мустафа!» Святкові заходи завершилися масштабним концертом за участю артистів кримськотатарської естради та виступами фольклорних ансамблів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG