Доступність посилання

ТОП новини

Ціна тижневого «миру» – понад 20 загиблих силовиків


27 червня о 22:00 минув час відведений для мирного врегулювання конфлікту на сході України. За планом президента Петра Порошенка, за сім днів з 20 по 27 червня бойовики мали б скласти зброю або залишити територію України. Втім, чи не з першого дня сепаратисти у відповідь на таку пропозицію відкрили вогонь по позиціях українських військових в зоні АТО. За цей час, як повідомив керівник МВС Арсен Аваков, загинуло понад 20 українських військових. Але за лічені години до закінчення перемир’я, президент Порошенко не зміг сказати, який наказ віддасть військовим: почати активну фазу операції, чи лише продовжувати захист їхніх позицій.

Останній день перемир’я, як і попередні, не обійшовся без нападів з боку сепаратистів. Щонайменше чотири рази бойовики відкривали вогонь з мінометів та гранатометів по позиціях солдатів. Ще більш драматично розвивалися події у ніч на п’ятницю. Бойовики знищили блокпост поблизу Слов’янська. За офіційними даними, 4 військових загинули, п’ятеро поранені. Також бойовикам вдалось захопити військову частину в Донецьку. Командира взяли в полон.

«Упродовж семи годин тривав штурм військової частини Національної гвардії в Донецьку. Бойовики окрім стрілецької зброї та гранатометів використовували БРДМ та БТРи. Після кількох штурмів та вичерпання боєзапасу для збереження життя особового складу його було передислоковано», – повідомив речник РНБО Андрій Лисенко.

Наша реакція буде жорсткою – Аваков

Загалом за сім днів перемир’я після атак бойовиків загинули більш як 20 військовослужбовців та десятки отримали поранення. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє про жорстку реакцію після закінчення терміну для здачі зброї.

«Ми маємо випиту до дна чашу терпіння, яке закінчилось. Я думаю всі ті, хто адекватний, отримали, і можливо отримають ще кілька годин шансу, щоб виконати умови мирного плану президента України. В іншому разі ми будемо відповідати адекватно і жорстко», – сказав Арсен Аваков журналістам «5 каналу».

Натомість Петро Порошенко у Брюсселі після підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС не зміг сказати, якими будуть його подальші накази, як головнокомандувача української армії. Він не підтвердив ані продовження перемов, ані початку наступу на позиції сепаратистів. Президент тільки запевнив, що остаточне рішення таки буде ухвалене після його повернення у Київ.

«Рішення буде ухвалене мною по поверненню в Україну після проведення необхідних консультацій з міністром оборони, командувачем Національної гвардії, міністром внутрішніх справ, начальником Генерального штабу та іншими членами Національної ради безпеки та оборони України», – заявив у Брюсселі Петро Порошенко.

Бойовики і Путін хочуть переговорів

Бойовики у свою чергу заявляють про готовність проводити перемови, але лише у разі виведення за межі територій, контрольованих бойовиками, спецбатальйонів, Нацгвардії і загонів «Правого сектора». Про це заявив лідер так званої організації «ДНР», яку Україна визнала терористичною, Олександр Бородай. До переговорів закликав і президент Росії Володимир Путін.

«Україні треба повернутись на шлях миру, діалогу і згоди. Головне – забезпечити довготривалий режим припинення вогню, як необхідну умову проведення змістовних переговорів між київською владою та представниками південно-східних регіонів», – зазначив Путін.

У п’ятницю в Донецьку відбувся другий раунд тристоронніх консультацій Україна – ОБСЄ – Росія. На зустрічі були також присутні лідери бойовиків угрупувань «ДНР» та «ЛНР», які Україна визнала терористичними організаціями. Раніше цього дня бойовики звільнили чотирьох спостерігачів ОБСЄ, які пробули в полоні 32 дні, в заручниках залишаються на даний момент що чотири представника ОБСЄ.

Гвардієць зі знищеного блокпосту минулого тижня попереджав про небезпеку перемир'я
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG