Доступність посилання

ТОП новини

Юнкер на чолі Єврокомісії допоможе Україні?


Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Брюссель – Країни ЄС, за винятком Британії та Угорщини, підтримали люксембуржця Жана-Клода Юнкера на посаду наступного голови найвищої виконавчої установи Євросоюзу – Європейської комісії. Обрання на цю посаду колишнього «містера євро», політичного старожила й представника старшого покоління європейських центристів Юнкера дехто з аналітиків порівнює навіть із часами Брежнєва, того що гарантував мир і стабільність епохи радянського застою. То ж хто він, цей Жан-Клод Юнкер, чи не останній представник старої гвардії конструкторів Європейського союзу?

Він працював із європейськими лідерами, які вже давно стали надбанням історії – Франсуа Міттераном, Гельмутом Колем та іншими. Саме тому Жан-Клод Юнкер, який восени вочевидь очолить Європейську комісію, для багатьох є чимось на кшталт «останнього динозавра», що брав участь у створенні об’єднаної Європи. Через це також дещо складно уявляти його в ролі особи, з якою пов’язують майбутнє співдружності.

Хоча, безсумнівним є те, що він знає Євросоюз, як свої п’ять пальців: у браку політичного досвіду Юнкерові дорікнути не можна. У свої майже 60 років він є своєрідним політичним аксакалом.

У 1995 році Жан-Клод Юнкер став прем’єр-міністром Люксембургу і на цій посаді залишався аж до 2013-го, коли його примусили подати у відставку через скандал із незаконними прослуховуваннями. «Настав кінець царюванню, що тривало майже 18 років», – писали тоді газети. Однак, колишнього люксембурзького прем’єр-міністра у Євросоюзі насамперед знають, як представника старої гвардії європейських конструкторів. Наприкінці 1998-го він брав участь у створенні єдиної європейської грошової одиниці – євро.

«Ми сьогодні перетнули етап, який без перебільшення можна назвати історичним», – заявить він тоді, а вже у 2005-му Юнкер сам стає «Містером євро» – його обрали першим в історії головою Єврогрупи, тобто, клубу країн, що входять до зони, де в обігу перебуває ця валюта.

Антикризова ефективність «Містера євро»

Прагматичний, з добрим почуттям гумору, Юнкер – це людина компромісу, якість незамінна у багатоликому та багатоголосому європейському домі. Він саме той, кого потребувала така делікатна сфера, як грошова політика єврозони.

Прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер прибув до Брюсселя, 29 червня 2012 року
Прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер прибув до Брюсселя, 29 червня 2012 року

Особливо ефективним Жан-Клод Юнкер проявив себе у період, коли Євросоюз вдарила фінансово-економічна криза. Треба було рятувати євро, витягувати з прірви та втримувати у єврозоні Грецію, а з нею й інші ослаблі країни півдня ЄС. Щоб «вилікувати» Європу, цей прагматичний політик із правоцентриськими переконаннями приписує ліки – заощадження.

«Пані та панове, опинившись у найважчій фінансово-економічній кризі після Другої світової війни, об’єднана Європа не може реагувати у розосередженому порядку», – заявив Юнкер у 2008-му.

Нині саме його зусиллям приписують порятунок єврозони від зникнення.

Британець Камерон був проти до останнього

Не зважаючи на відчайдушний спротив Британії, голова Європейської ради Герман Ван Ромпей після голосування лідерів країн ЄС на останньому саміті виголосив: «Європейська рада ухвалила рішення запропонувати пана Жан-Клода Юнкера на посаду голови Європейської комісії».

Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

Втім, прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон боровся проти цього кроку до останнього. І хоча після ухвалення кандидатури Юнкера між двома політиками вже відбулися телефонні контакти, дещо раніше Камерон заявляв перед всією Європою, що він про це все думає.

Це – поганий день для Європи, бо є ризик послаблення позицій національних урядів та парламентів і це дає нову силу Європейському парламентові
Дейвід Камерон

«Ми мусимо погодитися із результатами голосування. Британія працюватиме з головою Єврокомісії, як завжди, для відстоювання своїх національних інтересів», – заявив британський прем’єр, додаючи: «Буду відвертим: це – поганий день для Європи, бо є ризик послаблення позицій національних урядів та парламентів і це дає нову силу Європейському парламентові».

Україна буде в порядку денному Юнкера – Долгов

Ігор Долгов
Ігор Долгов

Втім, від Юнкера, який роками керував країною із 500-тисячним населенням, а тепер стане до керма 500-мільйонної Європи, не очікують великих змін. Водночас, українцям, які з боку чинного голови Єврокомісії Жозе-Мануеля Баррозу відчували тепле відношення та підтримку, наразі боятися нічого. Посол України у Бельгії та Люксембурзі Ігор Долгов знає Юнкера особисто.

Перший в історії саміт Україна – ЄС відбувся за ініціативи Юнкера, українські справи для нього не є сторонніми
Ігор Долгов

«Перший в історії саміт Україна – ЄС відбувся саме за ініціативи Жан-Клода Юнкера, – пояснює дипломат. – Тому, я впевнений, що українські питання та справи для нього не є сторонніми. Це у порядку денному цього політика. Сподіваюсь, ми матимемо ознаки практичної роботи в цьому напрямку».

На європейському рівні Жан-Клод Юнкер, на думку аналітиків, все ж не буде великим реформатором. Взяти хоча б його незмінне відстоювання права на банківську таємницю.

Головна чеснота і якість Європи полягає у толерантності
Жан-Клод Юнкер

«Я наближаюся до вікової зони, у якій можна претендувати на зрілість. Вважаю, що головна чеснота і якість Європи полягає у толерантності. Це ще й інтерес, який ми маємо проявляти одне до одного», – коментує люксембуржець своє особисте бачення об’єднаної Європи.

Голова Єврокомісії «зношений довгою політичною кар’єрою»?

А щодо політичного боку справи, то Юнкер каже, що відстоюватиме те, що так непокоїть Лондон, тобто, більшу інтеграцію та централізацію Євросоюзу. З іншого боку, наступний голова Єврокомісії обіцяє зробити співдружність менш бюрократичною та прозорішою.

Останню крапку в призначенні Жана-Клода Юнкера на пост голови вищої виконавчої установи ЄС ще має поставити Європарламент. Там готуються до голосування у липні, яке, зрештою, виглядає тільки формальним та символічним етапом, адже більшість головних політичних груп вже заявили про свою підтримку його кандидатури.

З огляду на деяку зовнішню виснаженість Юнкера передвиборчою кампанією його опоненти одразу заявили, що «Юнкер зношений довгою політичною кар’єрою».

Тому вочевидь першим його завданням у кріслі голови Єврокомісії буде демонстрація того, що він, незважаючи на похилий політичний вік, таки буде спроможний протягом наступних п’яти чи десяти років вдихнути в Європу свіжі сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG