Доступність посилання

ТОП новини

Погребінський: Медведчук – найкращий переговорник


Михайло Погребінський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології
Михайло Погребінський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології

Київ – Продовження антитерористичної операції відверне від Києва проукраїнськи налаштованих жителів сходу України, переконує директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребінський. На його думку, перемир’я та продовження перемов є єдиним шляхом, що вирішить кризу на Донбасі. В інтерв’ю Радіо Свобода політолог розповів, чому переговори не дали результату донині.

Не бачу ніяких підстав вважати, що коли буде поновлена АТО, то вона буде ефективнішою, ніж раніше. Скоріше, навпаки, оскільки ополченці зараз посилені і числом, і зброєю

– Просто немає централізованого керування ані з одного боку, ані з іншого. Там якусь частину цих ополченців контролю керівництво «ДНР», іншу частину контролює Стрєлков, ще якісь є. Очевидно, що отримати повний контроль над усіма учасниками цього процесу було б неможливо. Але під час цього перемир’я все ж загинуло набагато менше людей, ніж тоді, коли б його не було. З іншого боку, очевидно, що Порошенко не контролює батальйон «Донбас» та інші. Це означає, що з обох боків були порушення. Я не бачу ніяких підстав вважати, що коли буде поновлена АТО, то вона буде ефективнішою, ніж раніше. Скоріше, навпаки, оскільки ополченці зараз посилені і числом, і зброєю. Буде важко їх зачистити. Врешті треба ж думати про ціну відновлення АТО. Решту донеччан, які зараз налаштовані нейтрально або проукраїнські зробити ворогами Києва і України? Немає альтернативи перемир’ю!

– Багатьох українців зацікавила роль Віктора Медведчука у переговорах, зокрема чиї інтереси він там представляв?

Медведчук зацікавлений у результаті. Якщо він тут щось робить, то це тому, що він хоче тут залишитися

– Я точно знаю, що це було бажання Порошенка, щоб він брав участь у перемовах. Я не бачу підстав думати, що тут є якийсь антиукраїнський зміст. Очевидно, що Медведчук зацікавлений у результаті. Якщо він тут щось робить, то це тому, що він хоче тут залишитися. Якщо залишитися, то треба залишити Донбас у складі України. Яким способом, який компроміс тут може бути? Це робота потрібна. Я не знаю, хто цю роботу міг би виконувати краще від Віктора Медведчука, який має стосунки людські нормальні і з Порошенком, і з Турчиновим, крім того, у нього добрі стосунки з Путіним. Звичайно, що це зручно, щоб шукати якусь середню точку, якесь компромісне рішення. Я не думаю, що тиждень і три дні – і потрібно робити висновок, що це не вдалося. Вибір стоїть такий: відновлювати антитерористичну операцію величезною ціною без гарантованого результату, або продовжувати перемир’я і шукати спосіб не робити того, щоб не відвернути людей, які налаштовані залишитися у складі України, а тих, які хотіли б піти від України, переконати в тому, що вони все ж можуть залишитися нормально жити в Україні. Це надзвичайно складно після того, що відбувалося.

– Але ж як продовжувати переговори і, головне, з ким, якщо сили сепаратистів не мають «централізованого керування», як Ви висловилися?

Є люди, які пов’язали себе уявленнями, що вони мають бути прем’єрами незалежних держав. З цим потрібно працювати і, можливо, поміняти переговорників

– Конкретні люди, які там зараз розмовляють, з боку «ДНР» і «ЛНР», можливо, з ними взагалі не можна знайти остаточне компромісне рішення. Але це ж консультації. Можливо, на якомусь етапі цих консультацій будуть долучені до перемов і якісь інші люди, з якими можна було б знайти компромісне рішення. Я вже не кажу, що можна домовитися про якісь вибори там, щоб отримати легітимних представників цього регіону. Можливо, ці люди змушені були б погодитися, щоб ці вибори пройшли чесно, можливо, за присутності міжнародних спостерігачів у достатній кількості, щоб гарантувати, і будуть інші переговорники. Але, я вважаю, що є одна абсолютно принципова річ, не одна, як говорив Порошенко, а лише одна: ця територія має залишитися у складі України. От Іспанія є унітарною державою, але права країни басків і Каталонії набагато більші, ніж у федеральної землі Німеччини. Тому можна і з тим погоджуватися, головне, щоб реальні права були достатніми, щоб вони відчували себе господарями на своїй територіями. Я не бачу причин, чому не можна цього зробити. Звісно, є люди, які пов’язали себе уявленнями, що вони мають бути прем’єрами незалежних держав. З цим потрібно працювати і, можливо, поміняти переговорників.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG