Доступність посилання

ТОП новини

Італійське головування в ЄС та українські сподівання


Рим – Італія перебирає естафету у Греції і з 1 липня до кінця року буде головувати в Раді Євросоюзу. Пріоритети італійського семестру пов’язані із внутрішніми проблемами країни: зростання економіки, боротьба із безробіттям та нелегальною міграцією. У сфері міжнародної політики Рим змушений ставити на порядок денний і тему українсько-російського конфлікту. Попри стриманий оптимізм українських дипломатів, римські оглядачі не прогнозують активної політики Італії стосовно України.

Італія перебирає на себе головування у Раді ЄС зі стабільним та амбітним урядом. Його очолює 39-річний лідер демократів Маттео Ренці – наймолодший прем’єр-міністр за всю історію Італійської Республіки. Після чотирьох місяців при владі він переживає пік популярності в країні. Близько 70 відсотків громадян підтримують діяльність команди Ренці.
Його ліва Демократична партія має найчисельнішу делегацію у Європарламенті, набравши на останніх виборах до Європарламенту понад 40 відсотків голосів. На відміну від багатьох сусідів, італійці висловилися на підтримку проєвропейської політики свого уряду.

Ідея євроінтеграції

Саме ці обставини надають українським дипломатам надію на прогрес у багатьох сферах співпраці між Україною та ЄС.

Уряд Маттео Ренці зобов’язаний просувати ідею інтеграції як в середині ЄС, так і з тими, хто готовий до цієї інтеграції, йдеться передусім про Україну, Молдову, Грузію та балканські країни
Євген Перелигін

«Уряд Маттео Ренці, я гадаю, зобов’язаний просувати ідею інтеграції як в середині ЄС, так і з тими, хто готовий до цієї інтеграції, йдеться передусім про Україну, Молдову, Грузію та балканські країни. Ми всі у цьому човні інтеграційних процесів», – зазначив Радіо Свобода посол України в Італії Євген Перелигін.

Зокрема, дипломат очікує значного прогресу в енергетичному співробітництві. Як засвідчило травневе засідання в Римі «Групи семи» з питань енергетики, країни-учасниці зобов’язалися дбати про європейську енергетичну безпеку і допомогти модернізувати український енергетичний сектор.

У МЗС Італії кажуть, що санкції проти Росії – не вихід

Стосовно впливу Італії на розв’язання українсько-російського конфлікту за посередництва ЄС, то з вуст дипломатів лунають стримані побажання. Італія заявляє, що разом з партнерами у ЄС працює над санкціями проти Росії. Однак офіційний Рим дав зрозуміти, що не бажає такого розвитку подій.

«Санкції проти Москви мають бути готовими, але ці заходи – лише елемент тиску, а не результат, якого слід досягнути. Санкції можуть бути корисними, щоб переконати співрозмовників стосовно вибору політичного шляху, однак справжнє вирішення ситуації слід шукати через діалог. Особливо нині, коли йдеться про дотримання мирного плану, який запропонував Петро Порошенко», – зауважила минулого тижня міністр закордонних справ Італії Федеріка Моґеріні в інтерв’ю італійському Radio Anch’io.

Російський «гачок» та італійська нерішучість

На запитання щодо активності Італії у вирішенні українського питання італійські експерти-міжнародники іронічно посміхаються: «Ми всі на газовому гачку у Росії».

Боюся, що італійський уряд не займатиме рішучої позиції у розв’язанні українсько-російського конфлікту та стосовно санкцій проти Росії
Лука Поджалі

«Боюся, що італійський уряд не займатиме рішучої позиції у розв’язанні українсько-російського конфлікту та стосовно санкцій проти Росії. Попередні санкції були надто м’якими. Проблема в тому, що для Росії простіше карати санкціями Європу, ніж Європа каратиме Росію», – вважає Лука Поджалі, головний редактор місячника з тематики воєнних конфліктів RAIDS.

Утім, попри скепсис оглядачів, від початку українсько-російського протистояння офіційний Рим завжди відстоював територіальну цілісність України та підтримував міжнародні заяви з осудом російської агресії в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG