Доступність посилання

ТОП новини

Комуніст Голуб не хоче «поливати брудом» Симоненка


Олександр Голуб, народний депутат
Олександр Голуб, народний депутат

Фінансові оборудки Петра Симоненка причиною розвалу фракції Компартії на пряму не називають. Водночас, член центрального комітету КПУ, депутат Верховної Ради Олександр Голуб зауважує, що майбутнє партії залежить від рішення про зміну її керівництва. Крім того, в інтерв’ю Радіо Свобода він визнає, що причиною виходу групи депутатів з фракції комуністів стала інформація про «фінансування окремої людини».

– Рішення було дуже нелегким тому, що майже половина життя присвячена політичній діяльності саме в лавах Комуністичної партії України. Але так сталося, що в мене і частини людей, які підписали цю заяву відбулася у п’ятницю зустріч з однією людиною, від якої ми отримали інформацію шокуючу для нас. Після цього ми вирішили прийняти таке не легке рішення тому, що ми розуміємо, що це призводить партію фактично до політичного краху.

– Інформація стосувалася голови КПУ Петра Симоненка? Чому Ви не говорите прямо?

Для нас було дуже шокуючим, що цілий ряд інформації, яку оприлюднювали українські ЗМІ, виявилася правдою

– Справа у тому, що у партії залишається велика кількість чесних і відданих людей і це могло б їм нашкодити. Але для нас було дуже шокуючим, що цілий ряд інформації, яку оприлюднювали українські ЗМІ, виявилася правдою. Я не мав такої інформації, хоч був членом президії центрального комітету партії. І звичайно, воно стосується, в тому числі, фінансування. Навіть не партії, а окремої людини, як виявилося.

– Йдеться про фінансування з Росії?

– Ні.

– Згадані фінансові оборудки пов’язані з діяльністю сепаратистів в Україні?

– Ні. Про це мова не йде і не йшла.

– Яким ви бачите майбутнє Компартії України?

– Ми вирішили піти на такий крок, щоб замислилися, щоб люди зібралися, обговорили ситуацію що складається. Адже це не просто так. Останніми днями дев’ять, сьогодні шість, а раніше ще троє вийшли з лав фракції. Це не просто так – є проблеми. Але робити вигляд, що їх немає і не вирішувати – це абсурдно. Ми розуміємо, що коли партія не займає чіткої зрозумілої позиції з багатьох питань сьогодення, а це так, то виборцям абсолютно не зрозуміла наша позиція. Причому, як на заході України, так і на сході України. Нажаль, чіткої зрозумілої позиції у партії щодо тих процесів, які відбуваються в Україні на сьогоднішній день немає, принаймні, люди її не чують.

– Ви вже замислювалися про створення партії альтернативної КПУ?

– В нас є такі думки. Є до нас і пропозиції. Якщо не дослухаються до нашої точки зору в партії, якщо не будуть вжиті радикальні заходи, в тому числі, щодо оновлення керівництва партії, ми не підемо з політики, ми будемо реалізовувати нову ліву ідею, новий лівий проект.

– Це може бути інша комуністична партія, чи Ви би її назвали якось інакше?

– Це не від мене буде залежати. Це не буде партія однієї людини. У мене немає застережень щодо слова «комуністичний», але я не виключаю того, що буде якась інша справа, але те, що це будо абсолютно ліва партія, лівого спрямування, у мене сумнівів немає.

– З Ваших слів можна зробити висновок, що конфлікт у партії все ж пов'язаний із постаттю Петра Симоненка, але чому Ви уникаєте заявити про це прямо?

Симоненко дуже багато зробив для відродження, для становлення партії. Але є такі речі, через які переступити неможливо

– Це моя принципова позиція. Я вважаю, що свого часу Петро Симоненко дуже багато зробив для відродження, для становлення партії, тому я не хотів би обговорювати окремі постаті, або когось обливати брудом. Але є такі речі, через які переступити неможливо.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG