Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук про Медведчука і Шуфрича у контактній групі: кіт сам по собі


Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук заявляє, що не підтримує нинішній формат переговорів щодо врегулювання ситуації на сході України.

«Хоч це, кажуть, не переговори, а контактна група, консультативна, але все ж таки має бути чітко визначено, хто, від кого має повноваження. Хто від президента України, хто від Росії. Росія робить хитрі кроки. Вона через певний час каже, що ми там участі не брали, це українці говорили з українцями, тільки одні представляли так звану «ДНР», так звану «ЛНР» і сепаратистів, а інші представляли Порошенка. Я проти таких контактних переговорів», – сказав Кравчук в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, контактна група, якщо вона засідає, має випрацювати якийсь документ. «Я дивився через окуляри, через бінокль – я такого документа не бачив. Є слова… Я хотів би знати, до яких висновків прийшла контактна група, про що вона домовилася. Завдання цієї групи було створити передумови для переговорної групи, яка вже буде мати повноваження підписувати документи. Це може бути або сам президент, або міністр закордонних справ, або прем’єр-міністр. Кому буде доручено від України, адекватно так само з інших сторін», – сказав Кравчук.

Колишній президент наголосив, що не зрозуміло, кого саме представляють лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук і народний депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич на переговорах.

«Вони самі по собі? Ну, кіт сам собі. Може бути таке. Тоді чому вони у контактній групі? Хай самі по собі сидять у коридорі. Тобто, це невизначений формат, невизначений статус, невизначені повноваження. Такого контакту не може бути. Має бути протокол, має бути відповідальність і чітко визначено, хто і від кого виступає. Може, Медведчук від Меркель виступає? Адже вона його рекомендувала», – сказав Кравчук.

25 червня канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала, щоб Віктор Медведчук отримав функції посередника для забезпечення діяльності роботи тристоронньої контактної групи у складі екс-президента України Леоніда Кучми, спеціального представника голови ОБСЄ Хайді Тальявіні і посла Росії в Україні Михайла Зурабова.

XS
SM
MD
LG