Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко хоробро протистоїть Путіну (світова преса)


Західна преса з захоплення відгукується про хоробрість президента України Петра Порошенка, який вирішив протистояти російському лідеру Володимиру Путіну. Президент Росії, у свою чергу, хоча й домігся деяких перемог вдома своїми діями в Україні, все ж він завів свою країну у глухий кут і, можливо, перетворить її на новий Китай чи, навіть, Північну Корею, вважають оглядачі

Американська газета Chicago Tribune оголосила, що день Незалежності України вже настав. Президент Петро Порошенко ризикує своєю країною, урядом і народом, щоб протистояти Росії. «Хоробрий лідер, напевно, ставить собі запитання: чи він ризикує більше через можливу ворожість Москви чи через бездіяльність Заходу?» – зазначає газета. Видання вважає, що ставки дуже великі – незалежність України від Росії і довгострокова безпека Європи перед агресивною Москвою. «Лише уявіть собі хоробрість, яку має зібрати президент меншої... нації, щоб пхнути російського ведмедя в око», – пише Chicago Tribune.

Хоча Україна все ж таки підписала Угоду про асоціацію з ЄС наперекір бажанню Володимира Путіна, зауважує російська англомовна газета Moscow Times, Кремль здобув важливу перемогу вдома. За допомогою української політичної стратегії Путіна, Росії вдалося перезавантажити національний діалог. «Його головне досягнення, – пише видання, – є в тому, що жодних значних дискусій на тему альтернативного майбутнього для Росії більше не існує». Лише рік тому, завдяки протестам на Болотній площі, Росію можна було уявити під керівництвом нових осіб. Але сьогодні, як пише газета, «завдяки Криму і війни в Україні, яку Росія веде через довірених осіб» національний діалог змінився зі здорової дискусії про продуктивність президента на токсичну дискусію про війну і ворогів Росії.

Але, як зауважує американський журнал World Affairs, Путін довів себе і Росію до ситуації цуґцванґ. Це шаховий термін, який означає ситуацію, в якій будь-який можливий рух лише погіршить становище гравця. Якщо Путін залишиться при владі ще 20 років, Росія може перетворитися на обіднілий гарнізон, як Північна Корея. Якщо Путін піде до свого 80-го дня народження, Росія може стати другим Китаєм. А Україну, з іншого боку, чекає доля Південної Кореї чи Тайваню, вважає видання. Україні доведеться постійно жити під загрозою можливої російської агресії. Однак, і в цій ситуації є позитив – Україна може допомогти перетворенню Росії у життєздатну демократію з сильною економікою і сильною армією.

Журналіст газети New York Times, у свою чергу, намагається зрозуміти, чому Росія погрожує Україні наслідками через підписання з ЄС торговельної угоди, яка, за сподіванками, допоможе підняти доходи української нації. «Я розумію, що Росія, наприклад, не хотіла б вступу України в НАТО, – пише автор. – Але торговельна угода навіть не надає автоматичного статусу члена ЄС!» Можливо, тримаючи своїх сусідів у злиднях та енергетичному голоді, Москва таким чином підтримує свій силовий статус, припускає New York Times.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG