Доступність посилання

ТОП новини

Хто і чому домагається відставки керівника МОЗ Мусія?


Олег Мусій
Олег Мусій

Київ – Від міністра охорони здоров’я Олега Мусія вимагають піти у відставку. Деякі активісти та працівники медичної сфери переконані: Мусій не бореться з корупцією, не радиться з науковцями та не готовий працювати в умовах війни. Натомість, члени Громадської ради при міністерстві відкидають ці звинувачення. Чи варто Олегу Мусію залишатись на посаді міністра?

Міністр охорони здоров’я Олег Мусій має піти з посади, – на цьому наполягають представники Автомайдану та медичної спільноти. Громадський активіст, Сергій Коба зазначає: Мусій не готовий боротися з корупцією та реформувати українську медицину.

Найбільші корупціонери, які залишались у міністерстві – це такі люди як пан Толстанов, Соловйов, Демченко, Осійчук
Сергій Коба

«Найбільші корупціонери, які залишались у міністерстві – це такі люди як пан Толстанов, Соловйов, Демченко, Осійчук. Вони не були звільнені. Коли ми спитали Олега Мусія, чому він їх не звільняє, він каже, що у нього немає таких повноважень, йому це не вдається і все таке інше», – розповів активіст.

Аби продемонструвати невдоволення роботою Олега Мусія, у середу під стінами Верховної Ради організували протест. Школярі, студенти та бабусі тримали в руках плакати з гаслами «Мусій – зрадник Майдану». Організатор мітингу та лідер громадської організації «Гроза» Сергій Прожейко висловив переконання, що міністр не справляється зі своїми професійними обов’язками.

Не постачаються медикаменти в зону АТО – і для мирних жителів, і так само для наших військовослужбовців
Сергій Прожейко

«Нічого не було зроблено для того, аби зруйнувати корупційні схеми, які були при Богатирьовій. Нічого не було зроблено за ці дні. Не постачаються медикаменти в зону АТО – і для мирних жителів, і так само для наших військовослужбовців. І тому казати, що він достойний того, щоб далі очолювати міністерство, немає підстав», – розповів активіст.

Проте, зовсім не всі учасники мітингу поділяли його обурення. Частина активістів, зокрема, студентство, не могли відповісти, чому Олег Мусій має подати у відставку і яких помилок він припустився в роботі. Дехто навіть не знав, ким Мусій працює. Відповідали на запитання неохоче, прикриваючи обличчя від камер, чого ніколи не роблять люди, що вийшли на мітинг за переконаннями.

Хто вийшов на мітинг проти міністра Мусія?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Керівництво Міністерства охорони здоров’я не йде на діалог із українськими науковцями. На це скаржиться Юрій Кундієв, перший віце-президент Національної академії медичних наук України. Окрім того, зазначає академік, Олег Мусій виявився не готовим до роботи в час війни, тож не може мобілізувати суспільство на медичну допомогу воякам.
«А чому медики не збирають кошти на те, щоб забезпечити ранених ліками, військо – вакцинами? Де з цього приводу заклик, який повинен бути ініційований, перш за все, міністром? Він відповідальний за це!» – додає Кундієв.

Відставки домагаються корупціонери?

Натомість, член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Наталія Преображенська переконана: міністр Мусій є не лише професійним медиком, а і чесним управлінцем. На її думку, Олега Мусія критикують ті, кому він перейшов дорогу в професійній сфері.

Залишився прошарок корупціонерів, які не можуть пережити, що якийсь там Мусій командує академіками, іншими структурами
Наталія Преображенська

«Пану Мусію зараз дуже важко саме тому, що залишився прошарок тих корупціонерів, які не можуть пережити, що якийсь там Мусій командує академіками, іншими структурами. Один приклад – пана Щепотіна він зняв (з посади директора) Інституту раку», – додала вона.

За тієї ситуації, що склалась в країні та в Міністерстві охорони здоров’я зокрема, міністру Мусію більше вдається, аніж не вдається реформувати медичну сферу. У цьому переконаний Радник міністра охорони здоров’я Ігор Найда. На його думку, Мусій є людиною принциповою, тож намагається знищити тіньові потоки в українській медицині.

Він дав зрозуміти, що плідно співпрацюватиме з фармацевтичним бізнесом, виробниками, дистриб’юторами, якщо вони будуть дотримуватися правил гри, визначених державою
Ігор Найда

«Він дав чітко зрозуміти, що плідно співпрацюватиме з фармацевтичним бізнесом, виробниками, дистриб’юторами, якщо вони будуть усі дотримуватися правил гри, визначених державою. Також він має свою позицію стосовно певних керівників державних установ, які підпорядковані Міністерству охорони здоров’я. І це, скоріш за все, не подобається тим людям, які дотичні до тих справ, які раніше відбувалися в державі», – зауважив радник.

За період його керівництва міністерством, ліки в Україні подорожчали приблизно на 50%. Сам міністр це пояснює різкими валютними коливаннями, нестабільною політичною ситуацією та введенням 7% ПДВ на імпорт ліків. Проте Мусій обіцяє: ціни на медикаменти ще можуть знизитись, якщо вдасться успішно реформувати медицину. Міністр називає сімейну медицину та профілактику – головним фокусом його реформи.

Олег Мусій входив до Медичної сотні та був координатором медичного штабу Євромайдану. Його призначили міністром охорони здоров’я за квотою Майдану 27 лютого 2014 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG