Доступність посилання

ТОП новини

АТО є ефективною, і її навряд чи зупинять?


Пункт пропуску «Должанський», Луганщина, 2 липня 2014 року
Пункт пропуску «Должанський», Луганщина, 2 липня 2014 року

Київ – Перші два дні відновлення антитерористичної операції схвально оцінюють і експерти, й прості українці, й урядовці. Схвалили цей крок і в уряді США, тоді як частина європейських лідерів кажуть, що «дещо здивовані». У Кремлі це рішення українського президента Петра Порошенка засуджують. Учасники антитерористичної операції за неповні дві доби знищили кількасот бойовиків та понад 150 їхніх опорних пунктів, доповідають у прес-службі АТО. Звільнені кілька селищ навколо Слов’янська та прикордонний пункт пропуску Довжанський, бої тривають вже на околицях Донецька. Проросійські бойовики у відповідь обстрілюють позиції українських військових та влаштовують вибухи на залізниці, однак частина з них складає зброю та переходить на бік сил АТО, і розповідає про розташування екстремістів. За різними прогнозами, операція триватиме від кількох тижнів до кількох місяців, її припинення вважають поки що малоймовірним.

Ситуація у зоні АТО станом на 2 липня
Ситуація у зоні АТО станом на 2 липня

Закотне, Брусівка та Старий Караван – ці селища на схід від Слов’янська звільнили українські військові та Нацгвардія за останню добу, до них додався і прикордонний пункт пропуску Довжанський, який деякий час контролювали проросійські бойовики. Українські сили продовжують наступ на території, де закріпилися екстремісти, Артилерія знищила велику та низку малих їхніх баз під Слов’янськом, розповів про перебіг бойових дій журналістам речник АТО Андрій Лисенко.

А керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук повідомив, що звільнені ще три населені пункти – Райгородок, Різниківка та Рай-Олександрівка.

За різними підрахунками, бойовики з угруповань «ДНР» та «ЛНР», які в Україні визнані терористичними організаціями, мають близько двох десятків танків, які вони перекинули через кордон із Росії, та утримують, за різними даними, до 30 українських військових у заручниках. Про це повідомляють очевидці та силовики. У керівництві АТО запевняють, що вояки забезпечені всім необхідним. Водночас один із мінометників АТО на умовах анонімності розповів Радіо Свобода, що у них вдосталь лише зброї та набоїв, однак вони не мають касок, предметів побуту майже не отримують, і не мають дечого із вкрай необхідних високоточних приладів. Нині цими потребами його підрозділу почали опікуватися волонтери.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Тим часом, експерти вважають останні два дні АТО продуктивними. Про це, зокрема, заявив Радіо Свобода військовий експерт, директор центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

«Наші силовики мають всеохопні оперативні дані про ситуацію, про позиції бойовиків. За оцінками військових експертів – збройні сили виявили високу координацію між підрозділами та ефективне опрацювання цілей (артилерією – ред.) добру наступальну динаміку. Головне завдання АТО – безпека місцевих мешканців, і це визначає його специфіку», – пояснює експерт.

Ресурс перемовин вичерпано, треба наступати – депутат Медуниця

Напередодні керівники АТО заявили, що вдалося вивезти з зони конфлікту дітей із дитячих будинків, прийняти та розмістити декілька тисяч вимушених переселенців. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що вже зараз створюється гуманітарний коридор для виходу з зони АТО мирних мешканців, і що їм повідомлять, як він пролягатиме. Вже зараз силовики розкидають над містами, які контролюють екстремісти, листівки з порадами, як поводитися місцевим жителям в умовах бойових дій.

Олег Медуниця
Олег Медуниця

Результативними вважає два останні дні АТО і депутат від «Батьківщини» Олег Медуниця, який, зокрема, опікується обороноздатністю військових у східних регіонах України.

Рішення президента про поновлення антитерористичних дій було правильним, і нині АТО вже дає плоди
Олег Медуниця

«Рішення президента про поновлення антитерористичних дій було правильним, і нині АТО вже дає плоди. Бійці просуваються вперед, звільняють нові території. Ресурс перемовин з терористами вичерпаний, залишається тільки силовий метод відновлення миру на Донбасі. Звісно, є певні прорахунки у проведенні антитерористичної операції. Але я не публічно спілкуюся з керівниками операції, й озвучую ці моменти лише їм. Оскільки АТО ще не завершилася, публічність її обговорення повинна мати певні межі», – зауважив Олег Медуниця в розмові з Радіо Свобода, пояснюючи конфіденційність цієї інформації.

Що до втрат серед силовиків та армії, то їх озвучив речник АТО Андрій Лисенко. За його словами, щонайменше п’ять українських бійців загинули та 31 поранений від часу відновлення активної фази АТО. Більшість смертей та поранень – наслідок атаки бойовиків на позиції АТО. Основні наступальні операції українських сил в цей період відбулися без втрат, зауважує речник штабу АТО.

Порошенко не зможе зупинити АТО до перемоги – експерти

У вівторок Петро Порошенко припустив, що Україна може повернутися до припинення вогню пізніше, але за умови, що бойовики угруповань «ДНР» та «ЛНР» повністю звільнять ділянку кордону, яку контролюють, складуть зброю та відпустять усіх заручників. Однак минулого разу, коли український президент припинив АТО на 10 днів, від атак екстремістів загинуло 27 українських вояків, і зрештою під адміністрацією глави держави зібралися бійці добровольчих батальйонів та громадські активісти, які вимагали від Порошенка продовжити АТО.

Український політолог Тарас Березовець, а разом з ним ще низка українських і навіть російських експертів вважають, що Петро Порошенко не зможе зупинити АТО, доки екстремістів не подолають остаточно. Бо це викликало би хвилю народного обурення, дало б козирі в руки російському лобі в країнах ЄС та заморозило конфлікт надовго. До того ж, боротьбу з екстремістами на Донбасі повністю підтримує уряд США, пише Тарас Березовець у соцмережах. Напередодні про те, що США підтримує поновлення антитерористичної операції на сході України, заявили і в прес-службі Держдепартаменту Сполучених Штатів. Як довго вона триватиме – щодо цього прогнози розходяться. Колишній міністр внутрішніх справ, а нині народний депутат Геннадій Москаль припускає, що вона триватиме кілька місяців. А окремі керівники силових відомств вважають, що за сприятливих обставин основні бойові дії можна завершити через два тижні.

Зі свого боку, експерти, зокрема, й Ігор Семиволос, кажуть, що затягнеться звільнення великих міст Донбасу. Адже для того, щоб мінімізувати жертви, міста потрібно перед тим повністю ізолювати, примусити частину екстремістів до втечі, а тоді сили АТО мають ділити міста на сектори й звільняти їх по черзі, радять експерти. Керівники АТО визнають це, і вбачають головною поточною ціллю відрізати територію з екстремістами від кордону і взяти його під контроль. НАТО, та низка урядовців США та ЄС підтверджують інформацію РНБО України про те, що бойовики та військова техніка на Донбас надходять через непрацюючі пункти пропуску на кордоні з території Росії.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG