Доступність посилання

ТОП новини

Іран постачає Іраку винищувачі – британські аналітики


Винищувач Су-25 прибув до Іраку, 1 липня 2014
Винищувач Су-25 прибув до Іраку, 1 липня 2014

Іран постачає до Іраку військові літаки для підтримки наступальної операції проти ісламських радикалів. Про це йдеться у повідомленні Міжнародного інституту стратегічних досліджень (МІСД), який базується у Лондоні.

Лондонські експерти проаналізували відео, оприлюднене владою Іраку і зробили висновок, що винищувачі Sukhoi допралені 1 липля з Ірану.

Раніше Ірак отримав від Росії першу партію винищувачів Су-25, які були на озброєнні російських військово-повітряних сил. Іракська влада планує використовувати цю зброю проти сунітських бойовиків.

Згідно з аналізом експерта МІСД Джозефа Демпсі, наразі незрозуміло, хто буде відповідальним за набір екіпажів і обслуговування цих літаків. За його словами, «малоймовірно, що Ірак здатен експлуатувати цей тип літаків у значних об’ємах без зовнішньої підтримки».

2 липня прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі назвав оголошення сунітськими бойовиками ісламської держави на захоплених ними іракських і сирійських територіях загрозою для всього регіону.

У своєму щотижневому зверненні Малікі заявив, що проголошення «Ісламською державою Іраку і Великої Сирії» халіфату «є посланням для всіх держав регіону, що тепер вони всередині червоного кола».

Раніше 2 липня лідер групи сунітських бойовиків, які захопили значні іракські території, закликав мусульман у всьому світі приїжджати до Іраку і допомогти його соратникам у побудові ісламської держави.

У неділю угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії» заявило про створення «ісламського халіфату».

В Сирії це угрупування контролює більшість території провінцій Дейр-ез-Зор на кордоні з Іраком, Рака, що на півночі країни, та частину провінції Алеппо.

Цього місяця бойовики «Ісламської держава в Іраку і Великій Сирії» захопили значні території на півночі і заході Іраку.

XS
SM
MD
LG