Доступність посилання

ТОП новини

Під час боїв на Луганщині гинуть мирні жителі


Влад Шевченко

Луганськ – Днями на Луганщині під обстріл потрапило селище Станиця Луганська. Представники угруповання «ЛНР», яке в Україні визнане терористичною організацією, кажуть про авіаудар. Водночас українські військові цю інформацію заперечують, і вважають, що селище обстріляли саме бойовики.

Голова Станично-луганської райради Володимир Білоус заявив, що під час бомбардування селища, за попередніми даними, загинуло 9 людей, 11 поранено, з них – 5 у тяжкому стані. Серед загиблих п’ятирічна дитина. Як стверджує голова райради, причиною загибелі людей став обстріл селища з повітря.

Голова Луганської облради Валерій Голенко, який закликав президента Петра Порошенка до перемир’я, заявив, що загинуло 12 людей.

Голенко, як і представники «ЛНР», звинувачують у тому, що сталося, українських силовиків.

Постраждала ціла вулиця, зруйновано будівлі міліції, суду, житлові будинки. Про жахливі наслідки бомбардування, можна судити з відео, яке є в мережі Інтернет.

Версія українських військових

Представник прес-центру АТО Олексій Дмитрашковський заявив, що літаки сил АТО в цей день взагалі не літали над селищем Станиця Луганська. За його словами, бомбардування здійснено з артилерійського озброєння. Посилаючись на очевидців, які живуть в цьому районі, Дмитрашковський повідомив, що бойовики вели вогонь з мінометів в напрямку блокпосту сил АТО, але розбомбили селище.

Тим часом у місті Лисичанську штурмовики українських ВПС обстріляли блокпост сепаратистів, який розташований на в’їзді до міста, в районі склозаводу. Три снаряди вибухнули на території заводу, а бойовики не постраждали. На щастя, мирні жителі також. Сепаратисти не заперечують, що під час авіанальотів намагаються збити українські літаки із переносних зенітно-ракетних комплексів. Зокрема, постріли з ПЗРК неодноразово зафіксовані у Луганську.

У Сєверодонецьку розташоване хімічне підприємство «Азот». За повідомленням ЗМІ, співробітники заводу задля безпеки місцевих жителів вже вивезли цистерни з аміаком у безпечне місце. Адже днями артилерійські снаряди залітали і на це підприємство. Снаряд вибухнув поряд з цистерною з аміачною содою. Тоді ніхто не постраждав.

Раніше також повідомлялося про обстріл у Сєверодонецьку житлових будинків. Одна людина потрапила у лікарню. А кілька жителі міста звернулися у міліцію щодо пошкодження їхніх квартир та автомобілів.

Збитки від війни

До речі, в обласній адміністрації вже підрахували збитки від боїв на Луганщині. Називається сума у понад 1 мільярд 300 мільйонів гривень. Найбільше коштів піде на відновлення об’єктів інфраструктури. Вже зараз чимало людей на Луганщині залишилися без води та газу.

Понад два мільйони потрібно на відновлення об’єктів охорони здоров’я, ще більше ніж 6 мільйонів – це збитки від руйнування установ соціального захисту.

Загалом посадовці нарахували понад 100 об’єктів, які потребують відновлення. Оскільки активна фаза АТО триває, тому цифри, які демонструють збитки, далекі від остаточних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG